Annons

Försvarsexperten efter nattsvarta scenariot – ”Regemente på Öland är skadligt för svenskt försvar”

Författaren och försvarsexperten Lars Wilderäng kommenterar nu debatten om Ölands försvar. Han tycker inte att ett regemente är rätt lösning på problemet.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 12 maj 2022 • Uppdaterad 17 maj 2022
Ett regemente på Öland är inte rätt lösning för att öka Ölands försvarsförmåga menar författaren Lars Wilderäng.
Ett regemente på Öland är inte rätt lösning för att öka Ölands försvarsförmåga menar författaren Lars Wilderäng.Foto: AYImages

Ölandsbladet ledarredaktion har vid upprepade tillfällen uppmärksammat Ölands nästintill obefintliga militära beredskap och försvar. När chefredaktör Peter Boström förra veckan skrev i en ledare att Öland borde få ett regemente eller åtminstone ett luftvärnsförsvar så fick det nationell uppmärksamhet. Både han och den tidigare översten Berne Gustavsson har lyft Öland som militärstrategiskt viktigt.

”När öländska unga män och kvinnor nu framöver kommer behöva göra värnplikt så är det önskvärt att de får göra det där de behövs. Och Öland är en av de där viktiga strategiska öarna i Östersjön!”, skriver Peter Boström i sin ledare.

Annons

Flera försvarsexperter kommenterade ledaren och menade att Ölands militärstrategiska värde är mycket litet. Den tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elving gick så långt att han menade att det vore ett stolleprov för Ryssland att invadera Öland.

– Om en operativ chef skulle fundera på att ta Öland tror jag att han får silkessnöret av Putin, sa han till Aftonbladet.

I torsdagens ledare bemötte Peter Boström den tidigare överstelöjtnantens uttalande genom att måla upp ett nattsvart scenario, inspirerat från Lars Wilderängs romaner.

Det handlar om hur Ryssland på några timmar skulle kunna få kontroll över Öland. Med resultatet att kungafamiljen tas som gisslan, signalspaningen slås ut och Ölandsbron sprängs med svår livsmedelsförsörjning som följd.

Nu kommenterar författaren själv debatten, på Twitter. Där medger han Ölands utsatthet men tycker inte att rätt lösning är att placera ett regemente på ön.

”...ett regemente på Öland förändrar inte något, utan tvärt om sänker svensk försvarsförmåga. Man ska inte ha regementen där man vill försvara något, de är utbildningsplatser, inte befästningar, och ska ligga utom räckhåll för fi.”, skriver han i ett inlägg och fortsätter:

”Att lägga ett regemente på en plats där det finns en enda bro man kan sänka är direkt skadligt för svenskt försvar. Behöver Öland försvaras kör, flyger och skeppar man dit trupp när det behövs”.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons