Forskande sommarölänning tilldelas 1,5 miljoner

Forskaren Lena Liepe njuter av sitt hus i Vickleby både sommar och vintertid. Nu tilldelas hon Gad Rausings pris för sin forskning om medeltidskonsten.
Vickleby • Publicerad 14 februari 2019
Lena Liepe tilldelas 1,5 miljoner för sin framstående forskning om medeltidskonsten.
Lena Liepe tilldelas 1,5 miljoner för sin framstående forskning om medeltidskonsten.Foto: Per Bäckström

Professorn i konst- och bildvetenskap Lena Liepe vid Linnéuniversitetet tilldelas Gad Rausings pris för framstående humanistisk forskargärning 2019.

När fick du veta att du skulle få priset?

– Jag fick faktiskt veta om att jag skulle få priset redan för en månad sedan (14 januari) men då blev jag bedd om att inte sprida det: Vitterhetsakademien skulle ha möte för alla ledamöterna först och så dröjde det någon vecka innan pressmeddelande skickades ut. Så det har varit en glad hemlighet som jag bara har delat med min man fram till nu.

Hur är känslan och vad betyder det för dig?

– Det känns överväldigande: jag är väldigt hedrad, och mycket glad. Priset kom fullständigt oväntat och det är fantastiskt roligt att få ett sådant erkännande. Det är en bekräftelse på att min forskningsgärning under åren har satt spår, och det är en fin uppmuntran inte bara för mig utan för den nordiska medeltidskonsthistoriska forskningen generellt. Jag har fått massor av värmande mejl från kollegor nu efter att det har blivit känt som lyckönskar och gläds med mig. Det är också väldigt fint för Linnéuniversitetet: det är en ära inte bara för mig personligen, utan för hela universitetet.

Vad kommer prispengarna gå till?

– Jag har planer för kommande forskning som kommer att kräva resor och fältarbete utomlands, och prispengarna ger en god grundplåt för det.

När delas priset ut?

– Prisutdelningen sker vid Vitterhetsakademiens årshögtid i Riddarhuset i Stockholm 20 mars. Det är kungen som delar ut priset.

Hur är dina kopplingar till Öland?

– Jag är uppväxt i Växjö men min man har sina rötter på både fars- och morssidan på östra Öland, i Triberga och Hulterstad. Vi har sommarhus i Vickleby och där är vi hela sommaren och delar av resten av året också.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.