GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Företaget har prisats flera gånger för sina satsningar – nu planeras för ännu en

Lindbytvätten har prisats flera gånger för sina satsningar för miljön och ambitionen är att verksamheten blir cirkulär. Nästa år planerar de för ännu en utbyggnad för att få mer plats men de vill också kunna ta tillvara på regnvattnet.
Lindby • Publicerad 23 november 2021
Rikard Streijffert, vice vd på Lindbytvätten, berättar om deras hållbarhetsmål och nästa satsning.
Rikard Streijffert, vice vd på Lindbytvätten, berättar om deras hållbarhetsmål och nästa satsning.Foto: Alexander Jensen

Lindbytvätten har fått flera priser genom åren och nu senast fick de priset ”Årets Gröna Företag på Öland” på årets Ölandsgala.

– Det är jätteroligt och det är alltid kul att få ett kvitto på att det man gör är uppskattat hos andra och inte bara för oss och våra kunder, säger Rikard Streijffert, vice vd på Lindbytvätten.

Lindbytvättens hållbarhetsresa inleddes 2008 då verksamheten fick miljömärket Svanen. 2011 installerade de en ny oljepannan som drivs med bioolja och 2017 började fordonsflottan att drivas med HVO-diesel. 2020 stod deras reningsverk färdigt.

– Den tar till vara på tungmetallerna som vi får in via tvätten. Vi tvättar kläder åt tillverkningsindustrier, verkstäder och då får man in en del tungmetaller. Även entrémattor innehåller asfaltsrester, all tvätt innehåller egentligen tungmetaller men i olika grader.

I nuläget måste vattnet som kommer från reningsverket även renas i kommunens reningsverk.

– Förhoppningen är att vi i framtiden renar vattnet så mycket att det går att dricka och då kan vi släppa ut det direkt i vattentäkten igen.

I våras installerade de 1 000 kvadratmeter med solceller på taket och i nuläget försörjer de 70 procent av företagets elförsörjning.

– Solcellerna ger el även då vi inte har tvätteriet igång och då blir det ett överskott som vi säljer. Men i framtiden är målet att kunna lagra elen via batterier så att vi blir helt självförsörjande.

Lindbytvätten vill att deras verksamhet ska bli så hållbar som möjligt och den drivkraften intensifierades i samband med att ”Agenda 2030” lanserades, där FN har listat 17 hållbarhetsmål.

– Vatten är en otroligt viktig resurs både för oss, här på Öland och globalt men den är begränsad. På Öland fick vi verkligen erfara detta för några år sedan och på många platser i världen finns det inte tillgång till rent vatten.

– Vår verksamhet är helt beroende av vatten och vi vill dra vårt strå till stacken för att skapa en mer hållbar värld genom att försöka göra vårt avtryck så litet som möjligt.

Mycket har hänt sedan Peter och Helén Streijffert tog över tvätteriet 1991. Då användes i genomsnitt 28 liter vatten per kilo tvätt och nu är det sex liter vatten.

– Mycket handlar om förbättrad teknik hos maskinleverantörerna där mycket av vattnet kan återvinnas i och med att det används flera gånger i olika processer.

”Vårt mål är att bli cirkulära med resurserna”
Rikard Streijffert

Nästa år planerar de en stor investering. De ska köpa mer mark för att kunna bygga ut och bygga om lokalerna. I samband med detta ser de också över möjligheterna på hur de kan ta tillvara på regnvattnet.

– Vårt mål är att bli cirkulära med resurserna och att vi är en del i ett kretslopp. Att kunna ta tillvara på regnvattnet och använda det i verksamheten är ytterligare en pusselbit.

Berätta mer om utbyggnaden...

– Vi är fortfarande i ett väldigt tidigt stadium men vi behöver ha mer plats ytmässigt. Det är för trångt i lokalerna. Sedan behöver vi ha bättre flöden mellan arbetsstationerna för att göra arbetet mer effektivt och behagligare.

Hur stor investering handlar det om?

– Vi vet inte det ännu. Nu planerar vi för det som vore mest optimalt för vår verksamhet sedan får vi se vad det kostar och vad som är möjligt. Vi vill ha en bra helhetslösning.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.