Annons

Företag firar 25 år och får nya delägare

RF Elservice firar 25 år och i samband med det har de fått nya delägare.
BORGHOLM • Publicerad 15 januari 2019
Roland Jonsson och Fredrik Nilsson har drivit RF Elservice i 25 år och förbereder nu pensionen genom att ta in Johan Ekström och Kristoffer Fröding som delägare.
Roland Jonsson och Fredrik Nilsson har drivit RF Elservice i 25 år och förbereder nu pensionen genom att ta in Johan Ekström och Kristoffer Fröding som delägare.Foto: Alexander Jensen

För 25 år sedan startade elektrikerna Roland Jonsson och Fredrik Nilsson företaget RF Elservice. De hade lärt känna varandra på Elajo och planerna på att starta ett eget företag började efter att de hade blivit uppsagda där 1993.

Efter en kort runda på Hasses El valde de att åka till Hässleholm för att få behörigheten som krävdes för att starta företaget.

Annons

– Vi hade känt varandra i fyra år och bodde ett halvår i Hässleholm i en etta med kokvrå. Efter det förstod vi att vi kunde driva ett företag i hop, säger Roland Jonsson.

– Vi fick drivkraften efter att vi blev uppsagda av Elajo och ville på något sätt ha revansch. Det var en fruktansvärd lågkonjunktur i början av 1990-talet och det fanns inte många jobb. Men det tänkte inte vi på, säger Fredrik Nilsson.

Företaget fick en rivstart då det blev inhyrda av Elajo som behövde folk som kunde utföra arbeten på Arla. Därefter samarbetade de mycket med BTE Bygger och gjorde jobb både i Tyskland och runt omkring i Sverige.

– Sedan dess har det rullat på och vi har känt att detta är en lagom storlek på företaget. Målet har aldrig varit att bli rika. Det ska fungera men man ska inte jobba ihjäl sig, säger Roland Jonsson.

Roland Jonsson är 55 år och Fredrik Nilsson 50 år, det är ganska långt kvar till pensionen. Men de börjar ändå att planera för den genom att släppa in Johan Ekström och Kristoffer Fröding som delägare i företaget. De är inga duvungar, de har jobbat i företaget i 12 respektive 9 år.

– Det dröjer ett tag till innan vi lägger av men det är viktigt att planera för det. Så att vi inte bara en dag lägger papperna i knät på killarna och de är helt oförberedda, säger Fredrik Nilsson.

–Vi ser det här också som en morot för dom. De är redan idag väldigt involverade i företaget och kommer med mycket idéer. Vi vill att de känner att de får något för sitt engagemang, säger Roland Jonsson.

Johan Ekström och Kristoffer Fröding är väldigt nöjda.

– Jag har alltid tänkt att jag vill driva detta vidare den dagen de slutar, säger Johan Ekström.

– Det känns som rätt steg att ta och det känns väldigt naturligt, säger Kristoffer Fröding.

Annons

Hur kommer det sig att ni trivs så bra i företaget?

– Vi fyra har roligt ihop och vi kompletterar varandra bra. Det är en stor anledning till att yrket också blir roligt. Det är som ett familjeföretag fast vi inte är släkt, säger Kristoffer Fröding.

– Roland och Fredrik har alltid varit öppna och varit måna om att vi ska vara involverade. Därför har jag alltid jobbat med inställningen att jag är en del av RF Elservice och inte bara en anställd, säger Johan Ekström.

Blir det någon skillnad nu?

– Rent strukturellt blir det ingen skillnad i början och kunderna kommer inte att märka något. För killarna kommer vi att köra ännu mera öppna kort och successivt förbereda dem på ett framtida övertagande. Det blir som en inskolning, säger Fredrik Nilsson.

– Det är mycket administrativt som man inte har koll på i nuläget. Jag tror att jag kommer ställa fler frågor nu om saker och ting för att man kommer att bry sig ännu mer, säger Johan Ekström.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons