Annons

Föregångerskan som fick motstånd från prästfrun

”Det enda vi kvinnor behöver är en rejäl predikan”. De orden fick Gulli Petrini, en av många kvinnor i rösträttsrörelsen i början av förra seklet, höra från prästfrun i Växjö. Men Gulli gav inte upp kampen.
Glömminge/Löt • Publicerad 8 oktober 2021
Catherine Westling spelar teatern ”Föregångerskan” om Gulli Petrini i föreningslokalen i Glömminge och hembygdsgården i Löt kommande vecka.
Catherine Westling spelar teatern ”Föregångerskan” om Gulli Petrini i föreningslokalen i Glömminge och hembygdsgården i Löt kommande vecka.Foto: Maria Wiell

Två tillfällen att se teaterstycket ”Föregångerskan” ges i veckan, på onsdag i föreningshuset i Glömminge och på torsdag i hembygdsgården i Löt. Det är Cathrine Westling som spelar rollen som Gulli Petrini från Växjö. Kvinnan som var engagerad i rösträttskampen i början av 1900-talet och som bland annat reste i Sverige för att samla in namnunderskrifter om rösträtt för kvinnor.

Cathrine har spelat pjäsen ”Föregångerskan” i ett par år, i höst bland annat i Kastlösa och på Kalmar teater. Hon gör det i höst med anledning av 100-årsjubileet av att kvinnor blev valbara och fick rösträtt till riksdagen. Glömminge och Löt blir emellertid de två sista gångerna.

Annons

Handlar teaterstycket enbart om rösträttskampen i början av 1900-talet?

– Nej, verkligen inte. Det går att dra många paralleller till vårt samhälle och de strukturer som vi lever med idag. För att göra det tydligt ingår det både ungdomlig musik och röster från vår egen tid i pjäsen, säger Cathrine.

Efter pjäsen blir det servering och tid för samtal, såväl i Glömminge som i Löt. I Glömminge kommer även Maria Wiell att delta och berätta om boken ”Kvinnor på Öland” som Ölandsbladet och Himmelsberga gav ut i somras.

(ÖB)
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons