Förbjuds ha djur - vanvård av hästar

Djuren hos en bonde i Mörbylånga kommun har farit så illa att länsstyrelsen förbjuder personen att ha någon typ av djur framöver.
– Du saknar förmåga eller vilja att ta hand om djur.
Mörbylånga kommun • Publicerad 9 oktober 2019
Hästarna hade inte fått nödvändig vård och varit magra. Bilden tagen vid ett annat tillfälle.
Hästarna hade inte fått nödvändig vård och varit magra. Bilden tagen vid ett annat tillfälle.Foto: pipalana

Bonden har fått kritik sedan 2008, till att börja med nere i Skåne. När det gäller problemen på Öland har det bland annat handlar om att hästar inte fått nödvändig vård, att det skaderisker samt att djuren varit magra. Bonden har dessutom fått kritik för djurhållningen av får och burfåglar.

Bristerna har varit så allvarliga att Länsstyrelserna i Skåne och Kalmar riktat förläggande och förbud vid tio tillfällen.

– Du saknar förmåga eller vilja att ta hand om djur i enlighet med djurskyddslagstiftningen. Förbudet är inte tidsbegränsat utan tills vidare, skriver Länsstyrelsen i Skåne nu.

Förbudet gäller alla typer av djurslag. Länsstyrelsen konstaterar att det funnits allvarliga brister i djurutrymmena. De var inte tillräckligt rena och djuren hade inte tillgång till ren och torr liggplats. Sjuka djur har inte fått nödvändig vård. Djuren har inte fått tillräckligt med foder för att ha normalt hull. Dessutom saknades tillstånd för djurhållning och transporter.

Då bonden inte vidtagit nödvändiga åtgärder trots påpekande, beslut och tidigare förbud anser Länsstyrelsen att tillsyn och vård allvarligt försummats. Därför förbjuds bonden nu att ha hand om djur:

– Du har i din djurhållning haft brister gällande grundläggande minimikrav som ställs i all slags djurhållning enligt djurskyddslagen.

Ytterligare ett fall av brott mot djurskyddslagen på Öland den här veckan:

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.