Annons

Föräldrar: ”Vi känner en stor stor oro”

Misshandel, blåmärken, kränkande behandlingar och hot, det är vad elever i årskurs fyra på Skansenskolan får stå ut med berättar föräldrar som nu vill se att skolan tar tag i problemet. Fyra barn har redan valt att byta till en annan skola.
– Det förekommer dödshot. Det här får inte fortsätta. Lärarna orkar inte själva och det finns inga resurser, säger en pappa som vill vara anonym.
Mörbylånga • Publicerad 14 oktober 2019 • Uppdaterad 15 oktober 2019
Carina Blomqvist och David Jessen är två av föräldrarna som anser att skolan nu måste ta tag i problemet.
Carina Blomqvist och David Jessen är två av föräldrarna som anser att skolan nu måste ta tag i problemet.Foto: Natalia Johansson

– Du har säkert sett intervjun med skolchefen och om skolresultatet. Till viss del stämmer det, och då på högstadiet. Men här i mellanstadiet på Skansenskolan är det allmänt stökigt och oroligt, säger David Jessen som tillsammans med sin fru Anna Jessen har bjudit hem tidningen tillsammans med ytterligare två föräldrar som nu har fått nog vad gäller deras barns skolsituation.

Föräldrarna berättar att problemet med en stökig skolsituation har pågått under ett och ett halvt års tid, men att det nu har eskalerat.

Annons

– Efter trean gick vi in med nya tag. Vi fick en ny skolgård, nya lärare och alla var glada. Men det satte igång på direkten, det fortsatte med slag och hot, säger Carina Blomqvist.

Vid föräldramötet som hölls i augusti påpekade föräldrarna situationen.

– Vi påpekade allt som hänt i klass tre. Vi bad att få ta del av handlingsplan och konsekvenstrappor, men det finns ingenting, då tappade jag förtroendet berättar Carina Blomqvist och beskriver otryggheten i att skicka sitt barn till skolan. Hennes barn är en av de fyra elever som valt att byta skola.

– Vi ska alltid peppa våra barn till att det ska vara roligt att gå till skolan. Men här känner man att det är omöjligt. Det innebar en otrygghet och det var en stor klump i halsen att skicka barnet till skolan.

Enligt föräldrarna ska minst fyra anmälningar ha skickats till Skolinspektionen. De påpekar att anledningen till att de väljer att prata med tidningen är för att de dels är kritiska till hur skolan hanterar situationen men även för personalens skull, som har en svår och tuff arbetsmiljö.

– Som jag ser det så har Skansenskolan brutit mot Skollagen i och med hur de hanterar detta, eller inte hanterar detta. De brister i sin kontakt med vårdnadshavare och har inte kunnat visa upp rätt dokumentation, säger David Jessen och berättar att skolan nu har valt att kalla till möte, den 23 oktober.

På onsdag har en grupp föräldrar bjudit in vårdnadshavare (till elever i hela mellanstadiet) till ett gemensamt möte. Detta för att diskutera vilka konkreta lösningar som finns, dessa förslag ska sedan lämnas till skolledningen i slutet av månaden.

Ölandsbladet har försökt nå Maria Tudén, biträdande rektor för årskurs F-6 för en kommentar.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons