För ett år sedan: snökaos. Nu: blommande trädgårdar

Förra året den 28 februari så var det snökaos på Öland. Snön vräkte ner från nordost och räddningstjänsten gick upp i beredskap inför SMHI:s klass 1-varningar. Idag, ett år senare, värmer vårsolens strålar och våren är ett faktum.
Öland • Publicerad 28 februari 2019
Båda bilderna är tagna den 28 februari. Förra året var det problematiskt med fåk och snöstorm. I år pryder vintergäck var och varannan trädgård.
Båda bilderna är tagna den 28 februari. Förra året var det problematiskt med fåk och snöstorm. I år pryder vintergäck var och varannan trädgård.Foto: StaffanArvegard/N, Natalia Johansson

– Idag kommer det inte komma något snökaos, det kan jag nästan garantera, det är lite för varmt för det, säger SMHI:s meteorolog Moa Hallberg med ett skratt.

Under dagen väntas det runt åtta grader och en hel del sol. Det är skillnad mot för exakt ett år sedan när full fåk satte käppar i hjulet för Mörbylångas fullmäktigemöte där det tog tid innan de kunde bli så pass många ledamöter så de blev beslutsmässiga. Snökaoset ställde till det för hemtjänsten som hade det kämpigt på vägarna, likaså tidningsbudet stretade sig fram i snödrivorna.

– Det är ovanligt varmt för årstiden just nu, vi har ju höga temperaturer, men under morgondagen börjar kallare luft röra sig ner över Sverige, norrifrån. Men jag skulle inte påstå att det bli så kallt.

Har vi mer snö att vänta?

– Söndag kanske, men det lär nog vara mest regn. På måndag kväll kan det komma lite blötsnö.

Vi som bor på ön känner oro för grundvattnet. Kommer det någon nederbörd?

– Ja det ser det ut att göra. Nästa vecka ser det ut som det kan vara regn till och från. Sedan kan jag inte se längre eftersom det är långt i förtid.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.