Foderkrisen - ministerns svar till de öländska bönderna

Ett transportstöd till de öländska bönderna känns nu långt borta, efter att landsbygdsministern Jennie Nilsson svarat på Länsstyrelsens vädjan. Till ATL svarar hon att det finns gott om foder att köpa inom rimligt transportavstånd, ett ”stort utbud har gjort att priserna för närvarande ligger på en betydligt lägre nivå jämfört med fjol”.
Borgholm/Mörbylånga kommun • Publicerad 4 oktober 2019
Landsbygdsminister Jenny Nilsson (S) öppnar knappast för ett transportstöd.
Landsbygdsminister Jenny Nilsson (S) öppnar knappast för ett transportstöd.Foto: Tomas Nyberg

Efter krismöten kring bristen på foder vädjade Länsstyrelsen i Kalmar tidigare i veckan om stöd till lantbrukarna på Öland som drabbats hårt av den torra sommaren.

– Det stora problemet är att likviditeten för många lantbruksföretag redan nu är ansträngd. Då kan ett transportstöd vara avgörande för många lantbrukare, säger landsbygdsdirektör Karin Bergman.

Men, landsbygdsministern tycks inte vara enig i den analysen. Tidningen ATL har nu fått ett skriftligt svar från Jennie Nilsson. Hon förstår ”att situationen för de enskilda företagarna i vissa fall är mycket problematisk”. Men. Kostnaderna som uppkommer på grund av transporter av foder är relativt små, satta i relation till den totala kostnadsmassan på lantbruksföretagen och jämfört med hur kostnader och intäkter normalt varierar på ett jordbruksföretag, enligt Jennie Nilsson.

Hon konstaterar dessutom att avståndet till områden med normal tillgång på foder är mycket mindre än torråret 2018.

”Stort utbud har gjort att priserna för närvarande ligger på en betydligt lägre nivå jämfört med fjol”.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.