GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Flera oljeskadade fåglar hittade på Öland: "Kan vara större icke känt utsläpp"

En handfull oljeskadade alfåglar längs öländska kusten – "Märkligt” konstaterar Göran som uppmanar folk att rapportera observationer.
– Om det tydliggörs på Artportalen så går myndigheterna in och undersöker saken, säger Göran Andersson, fågelskådare från Mellby.
Öland • Publicerad 2 mars 2022
Alfågel tillbringar mycket tid långt utanför kusten och kan därför vara en signal om oljeutsläpp.
Alfågel tillbringar mycket tid långt utanför kusten och kan därför vara en signal om oljeutsläpp.Foto: phototrip

Den 27:e och 28:e februari såg han två olika alfåglar som var oljeskadade: Först en på östra sidan av Ölands södra udde, ett par hundra meter norr om Ottenby fågelstation. Sedan en i södra hamnen, innanför Mellby örs sydspets.

Och han är inte ensam, det har kommit in ytterligare tre observationer gällande oljeskadad alfågel. Just denna art tillbringar mycket tid långt utanför kusten, vid exempelvis Midsjöbankarna.

– Det är märkligt att det kommit in fem rapporter på några dagar inom en sträcka på 15 mils längs öländska kusten, från norra till södra udden, säger Göran Andersson.

– Det kan mycket väl vara från samma oljeutsläpp. Dessutom är det inte särskilt många fågelskådare längs östra sidan på vinterhalvåret, de flesta håller till på södra Öland.

”Det kan vara lokalt eller något större icke känt oljeutsläpp.”
Göran Andersson, fågelskådare.

Göran Andersson är fågelskådare, har tidigare jobbat 15 år på Ottenby fågelstation, är nu pensionär och gör sporadiska inhopp.

– Det kan vara lokalt eller något större icke känt oljeutsläpp.

Han uppmanar nu folk att rapportera oljeskadade fåglar, så är det viktigt att "öronmärka" observationen som ”oljeskadade sjöfåglar" i Artportalen.

– Då blir observationen sökbar och synlig för myndigheterna på. Detta kan vara mycket viktigt i initialskedet.

Är det här observationerna som gjorts nu tillräckliga?

– Nä, det är nog för lite än så länge för att de ska undersöka saken.

Hur lägger man märke till att en alfågel är oljeskadad?

– Står de kvar på land är det en varningssignal. Då kan man försöka se ifall de är smutsiga, försöker tvätta av sig och fryser.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.