Annons

Fler elever ger en klass till

Från början var planen att det skulle blir tre klasser i årskurs sju på Skansenskolan till höstterminen 2019. Nu ser det ut att bli fyra, eftersom elevantalet har stigit.
Mörbylånga • Publicerad 1 maj 2019 • Uppdaterad 2 maj 2019
På Skansenskolan kan det till höstterminen 2019 bli fyra klasser istället för tre i årskurs sju, med anledning av att elevantalet inför hösten har stigit.
På Skansenskolan kan det till höstterminen 2019 bli fyra klasser istället för tre i årskurs sju, med anledning av att elevantalet inför hösten har stigit.Foto: Malin Edeborg

– Från början var det 85 elever men nu närmar det sig 90 och vi vill inte ha fler än 30 elever per klass, säger David Idermark, skolchef i Mörbylånga kommun.

Han förklarar att de vill att det ska finnas utrymme för fler elever utan att klasserna för den skull blir för stora.

Annons

Nu under den tid som en ny grundskola (Östra skolan, reds anm.) etableras i kommunen är det extra svårt att planera för elevantal och antal klasser.

– Föräldrarna styr hur det blir, många föräldrar bestämmer sig sent och säger ja till båda alternativen, det gör att det blir ett svårt planeringsläge, säger David.

Enligt de siffror han idag har kännedom om så blir det alltså fyra klasser i årskurs sju istället för som tidigare planerat, tre klasser. Det blir då 22-23 elever per klass om inte det totala antalet ändras åt något håll.

– Som det är nu så är de här fyra klasserna lite för små för att vara högstadieklasser men vi väljer att göra så här för att det ska bli så bra som möjligt. Jag kan ju inte lova att vi inte ändrar något mer, säg att tio elever hoppar av sin plats - då kan vi inte har fyra klasser, men så länge barnen inte har börjat så gör det inget att vi ändrar. Det är ett svajigt år i år så jag tror att man har förståelse för det här, säger David.

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons