Annons

Flamman och Lågan kan vinna nationell tävling

Sedan 2015 har Camilla Andersson och Cina Nilsson framfört sitt program ”Flamman & Lågan” som pedagogiskt och underhållande lär barn om brandsäkerhet. Om några veckor tävlar de i Stockholm i Brandskyddsföreningens tävlingen ”Brinnovation”.
Borgholm • Publicerad 10 maj 2019
Cina Nilsson, Eva Forssell och Camilla Andersson ser till att barn får brandkunskap på ett både pedagogiskt och underhållande sätt.
Cina Nilsson, Eva Forssell och Camilla Andersson ser till att barn får brandkunskap på ett både pedagogiskt och underhållande sätt.Foto: Nora Lindell

– Det är tre finalister, berättar de.

– Från början var det ett 80-tal bidrag.

Annons

Förutom ära står en större summa pengar på spel:

– Först pris är 100 000 kronor, andra pris 70 000 kronor och tredje pris 50 000 kronor.

”Brinnovation” handlar om brandsäkerhet i hemmet och ”Flamman & Lågan” är det bidrag av de tre finalisterna som siktar in på en yngre målgrupp.

– Vi började med ”Flamman & Lågan” 2015, berättar Cina Nilsson.

– Vi märkte att barnen snabbt blev okoncentrerade när vi föreläste på vanligt sätt. Med en show blev det på ett annat sätt, barnen fick se, höra och känna, tillägger Camilla Andersson.

I sitt jobb på Ölands Räddningstjänst är de ute som ”Flamman & Lågan” och framför sin show för alla andraklassare på Öland, i Kalmar och i Oskarshamn.

De har startat eget företag också och det är i företagets namn de tävlar i ”Brinnovation”.

Showen ska nämligen utvecklas till att bli ett komplett utbildningspaket för barn.

Eva Forssells illustration av ”Flamman & Lågan”.
Eva Forssells illustration av ”Flamman & Lågan”.

Eva Forssell har gjort illustrationer till en bilderbok med ”Flamman & Lågan” och en animerad film finns också i konceptet.

Tanken är att det ska tas fram en lärarhandledning så att ”Flamman & Lågan” kan sprida sin viktiga kunskap om ”rädda, varna, larma, släck” land och rike runt.

Annons

I framtidsplanerna finns också att ta fram en app.

Den 21 maj får ”Flamman & Lågan” möjlighet att presentera sitt koncept för en jury och dagen därpå är det prisutdelning i Blå Hallen i Stockholms Stadshus.

Camilla Andersson är verksamhetschef och Cina Nilsson instruktör på Ölands Rädddningstjänst, där det för övrigt finns 15 tjejer bland de 127 brandmännen.

De anser att det är viktigt att de jobbar som aktiva brandmän när de framför ”Flamman & Lågan”.

– Annars blir det inte trovärdigt, säger Camilla Andersson.

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons