Annons

Filmen om turismen på Öland visas flera gånger om under skördefesten

Det är rusning efter biljetter till Sven Ekbergs nya dokumentärfilm ”Öland och turisterna” under Skördefesten. Filmen visas i Mörbylånga i samband med festens invigning onsdagen den 29 september. Det blir också föreställningar i Borgholm, Löttorp och Mörbylånga lördagen den 2 oktober.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 26 september 2021
Sven Ekberg har gjort filmen tillsammans med bland andra Kåre Persson.
Sven Ekberg har gjort filmen tillsammans med bland andra Kåre Persson.

– Jätteroligt att så många är intresserade och vill se filmen, säger Sven Ekberg. Glädjande också att vi nu kan släppa in besökare utan några restriktioner även om vi naturligtvis ska vara försiktiga.

”Öland och turisterna” skildrar turismens historia från starten på 1850-talet, då Borgholms badort bildades. fram till dagens massturism. Idag är turismen eller besöksnäringen som den också kallas Ölands viktigaste näring tillsammans med lantbruket. Den omsätter drygt 1,5 miljarder varje år och ger ölandskommunerna skatteintäkter på cirka 170 miljoner. Över 700 företag från norra till södra udden är verksamma inom turistbranschen som sysselsätter cirka 1 300 årsanställda.

Annons

– Filmen innehåller ett unikt bildmaterial som vi fått låna av generösa privatpersoner och hittat bortglömda i olika arkiv, säger Sven.

Gamla bilder och filmer har varvats med nyinspelat material och intervjuer med en rad välkända ölandsprofiler inom besöksnäringen. Filmen slutar med vackra bilder från Ottenby vecka 42 när de sista sommargästerna, flyttfåglarna, lämnar Öland för varmare breddgrader.

Sven Ekberg har tidigare producerat ölandsdokumentärerna ”Över sund, över hav” och ”Ur sund, ur hav” tillsammans med författaren Johan Theorin.

Blir det någon ny film?

– Tanken var från början att göra en ölandstrilogi och nu är den klar. Men i somras kom min son Svante, som är radiojournalist, med en ny spännande och rolig filmidé som jag inte kunde motstå. Så kanske blir det en fjärde film, i så fall en ren familjeprodukt.

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons