Annons

FILM: Stormen Alfrida knäckte träd - många utan ström

29 meter per sekund i vindbyarna, från norr svepte stormen Alfrida in över Öland och drabbade den norra delen värst. Under natten var drygt 1 600 hushåll utan ström och från flera platser kom rapporter om nedfallna träd.
ÖLAND • Publicerad 2 januari 2019
I den hårda vinden rasade avspärrningen vid yttre piren i Borgholm.
I den hårda vinden rasade avspärrningen vid yttre piren i Borgholm.Foto: Michael Ståhl

Vid klockan 01.24 natten till onsdagen gick SMHI ut med en klass 1-varning för Öland gällande mycket hårda nordliga vindbyar på Öland fram till eftermiddagen samma dag.

En halvtimme senare noterade Ölands norra udde 25,7 meter per sekund (m/s) i byarna och 17,3 m/s i medelvind och kraften i den isländska stormen, som på sin färd över landet släckt strömmen för cirka 100 000 hushåll, tilltog.

Annons

Kulmen nåddes vid 06-tiden då norra udden hade 29 m/s i byarna (hård storm) och 19,3 m/s i medelvind (hård vind). Byxelkroksbon Torbjörn Johansson bor med Östersjön ”utanför husknuten”.

I Byxelkrok (bilden) uppmättes vindstyrkor på 29 meter per sekund.
I Byxelkrok (bilden) uppmättes vindstyrkor på 29 meter per sekund.Foto: Privat

– Vinden ligger rakt in på huset och det är stora vågor, det bryter ute till havs. Jag åkte en runda till Grankullavik nu på morgonen och det är lite nedblåsta träd här och var. Ett låg över vägen, men det lyckades jag ta mig förbi. Sedan var det nog ett redan bortsågat också och det ligger smågrenar lite överallt, berättar han för Ölandsbladet och tillägger:

– Men annars inga stora skador, träden här är vana med stormar.

Här saknas innehåll

Nordölänningen Lennart Bohlin, projektledare för utbyggnaden av hamnen i Byxelkrok, berättar även han om mycket stora vågor.

– Med våghöjder på 4,5 - 5 meter, men hade det varit nordostlig vind hade de varit på åtta meter, som på Fårö just nu. Det är ju därför man ställt i Gotlands-trafiken.

Några skador på det utfyllnadsarbete ni gjort på den norra vågbrytaren?

– Jag har varit där och tittat och det är mindre skador än jag trodde, det har klarat sig bra.

När Ölandsbladet ringer Lennart Bohlin är han på väg ut med motorsågen.

– Det ska ligga ett träd över Hagskogsvägen, så jag ska dit och ta bort det.

Höga vågor på norra Öland.
Höga vågor på norra Öland.Foto: Privat

Även från Borgholm och Färjestaden kom rapporter om nedfällda träd och många hushåll blev under natten utan ström, områden som drabbades var bland annat Böda, Kyrketorp, Runsten, Algutsrum, Norra Möckleby, Högby och Persnäs.

Annons

Som mest var drygt 800 EON-kunder drabbade, en siffra som sedan sjönk till drygt 400 hushåll vid klockan 07.45.

Även cirka 800 Borgholm Energikunder i Köpingsviksområdet fick mer av mörker under mörkrets timmar.

– Avbrott mellan klockan 02.15 och 03.05, vi ser inget fel i vår anläggning så förmodligen är det något som slagit ihop med luftledningen vi har mellan Köpingbacken och Dalbygatan, kanske en gren eller någonting, berättar Kent Oskarsson, elingenjör på Borgolm Energi.

Poolbarens tak på utflykt.
Poolbarens tak på utflykt.Foto: Kenth Jönsson

Räddningstjänsten på Öland hade ingen utryckning under natten. Tidigt på morgonen avrådde Trafikverket vindkänsliga fordon för att passera över Ölandsbron, detta efter by-vindstyrkor över 20 meter per sekund.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons