Annons

Film: Fynd i Skogsby kan bekräfta konflikt med Sandby borg

Kulthus eller förstuga? Det var teorier som fanns kring den kvadaritska byggnaden utanför det enorma långhuset vid Gamla Skogsby, innan de arkeologiska utgrävningarna startade i slutet av september.
Gamla Skogsby • Publicerad 12 oktober 2019
En liten agraffknapp hittades för någon dag sedan vid utgrävningarna i Gamla Skogsby. Sådana användes på 400- 500-talet e Kr. Stormansgården i Skogsby är således samtida med Sandby borg där en större agraffknapp hittades förra året. ”Det här kan vara en barnknapp”.
En liten agraffknapp hittades för någon dag sedan vid utgrävningarna i Gamla Skogsby. Sådana användes på 400- 500-talet e Kr. Stormansgården i Skogsby är således samtida med Sandby borg där en större agraffknapp hittades förra året. ”Det här kan vara en barnknapp”.Foto: Maria Wiell

Efter att ha grävt på platsen för första gången någonsin har nya teorier blivit aktuella. Det är studenter från Linnéuniversitetet som tillsammans med sin lektor, arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay som under tre veckor skall undersöka en liten del av det stora området.

– Studenterna får lära sig det arkeologiska hantverket, fem av dem för första gången och tre som har varit med vid något eller några tillfällen tidigare, säger Ludvig.

Annons

Utgrävningsområdet är ett hus direkt väster om långhuset som är det största hittills kända på Öland, drygt 55 meter vilket är mer än dubbelt så långt som huset som är rekonstruerat vid Skäftekärr.

– Vi trodde utifrån gamla skisser att vi skulle hitta en kvadratisk byggnad, men vi har grävt lite mer än planerat och trots det har vi inte hittat någon fjärde gavel. Det skulle alltså kunna vara ännu ett långhus, ett boningshus.

Fler fynd som har hittats kan möjligen stärka den teorin. Bland annat har man fått fram tre vävstolstyngder, delar av det som kan vara en kniv och ett stort antal delar av hushållskeramik.

Maria Karlsson är masterstudent vid arkeologiprogrammet vid Linnéuniversitetet. Hon undersöker området nära en stenskiva, där hennes lärare Ludvig Papmehl-Dufay står. ”Delar av golvet kan ha varit jordgolv, men när vi har fått fram sådana här stenskivor tyder det på att åtminstone delar av golvet har varit stensatt”.
Maria Karlsson är masterstudent vid arkeologiprogrammet vid Linnéuniversitetet. Hon undersöker området nära en stenskiva, där hennes lärare Ludvig Papmehl-Dufay står. ”Delar av golvet kan ha varit jordgolv, men när vi har fått fram sådana här stenskivor tyder det på att åtminstone delar av golvet har varit stensatt”.Foto: Maria Wiell

– Vi har kommit ner till golvnivån och konstaterar då att åtminstone delar av byggnaden hade stengolv, då vi har fått fram relativt stora kalkstensskivor.

”Det här är ingen by eller gård vilken som helst det här har varit en riktig storfräsargård.”

Inför utgrävningen sa Ludvig Papmehl-Dufay att det han önskade skulle bli ett resultat av utgrävningen var att hitta något som kunde datera platsen. För någon dag sedan hände det.

– Vi hittade en liten agraffknapp. Då vet vi att vi är på 400- 500-talet e Kr eftersom vi har hittat en nästan exakt likadan vid Sandby borg som vi daterar till 400- 450-talet. Det var då som sådana knappar var moderna och användes på typ samma sätt som dagens manchettknappar.

Knappen vid Gamla Skogsby var mindre än den som återfanns vid Sandby borg och skulle kunna vara en barnknapp. En sådan har tidigare hittats i en barngrav vid Rosendals järnåldersby.

Det finns flera frågetecken kvar att räta ut innan eleverna från Linnéuniversitetet måste återställa platsen. Och många fynd kan komma idag under det idoga arbetet under den fortsatta veckan.

– Skall man spekulera kan det ha funnits samband mellan den här platsen och Sandby borg. Vi är några stycken som tror att det vid den tiden rådde konflikter mellan östra och västra Öland och då är det inte osannolikt att gårdarna här vid Gamla Skogsby var involverade.

– Det här är ingen by eller gård vilken som helst det här har varit en riktig storfräsargård och de som har bott här har sannolikt haft mycket makt, säger arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay som tillsammans med Helena Victor har varit projektledare för utgrävningarna vid Sandby borg i många år.

Annons

Är det något särskilt du skulle önska dig inför den här sista veckan?

– Det skulle i så fall vara att hitta något som är ena halvan av något föremål som vi har hittat i Sandby borg. Det skulle vara riktigt skoj.

Här saknas innehåll

Tre stycken vävtyngder har återfunnits i byggnaden där studenterna gräver. I en upprättstående vävstol används tyngderna för att hålla varpen sträckt. ”Vi förstod vad det var när vi såg att den var rundad på ena sidan och att det finns ett urtag som för ett hål på motstående sida.”, säger arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay.
Tre stycken vävtyngder har återfunnits i byggnaden där studenterna gräver. I en upprättstående vävstol används tyngderna för att hålla varpen sträckt. ”Vi förstod vad det var när vi såg att den var rundad på ena sidan och att det finns ett urtag som för ett hål på motstående sida.”, säger arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay.Foto: Maria Wiell
Lutad mot ett trä står en modell av dåtidens vävstolar. En ram med varptrådar där tyngder var fästade i nedre delen. Flera sådana tyngder har man hittat i byggnadens som grävs ut i Gamla Skogsby.
Lutad mot ett trä står en modell av dåtidens vävstolar. En ram med varptrådar där tyngder var fästade i nedre delen. Flera sådana tyngder har man hittat i byggnadens som grävs ut i Gamla Skogsby.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons