Annons

FILM: Följ ner i djupet och upptäck Mars

15 dykare från länder som Sydkorea, USA och Ukraina har volontärarbetat under årets undersökning. Genom film- och fotodokumentation ger de forskarna de bästa förutsättningarna.
Böda Hamn • Publicerad 15 juni 2018

Här saknas innehåll

Det är samarbetet mellan dykorganisationen GUE, Västerviks museum, Ocean Discovery, MMT och marinarkeologiska forskningsinstitutet MARIS vid Södertörn högskola som har möjliggjort undersökningarna av Mars.

Dykare från hela världen har varit med och hjälpt marinarkeologerna att få bra förutsättningar för sin forskning.

Annons

– Det gör att vi har tillgång till några av de bästa djupdykarna som finns i världen, säger Johan Rönnby, forskningsansvarig.

I årets etapp har 15 dykare medverkat som volontärer vilket innebär de bekostar allting själva. De kommer från länder som Sydkorea, Ukraina, USA, Tyskland och Storbritannien. Flera av dem har varit med i flera år.

15 av de bästa dykarna i världen har arbetat med årets undersökning av Mars. Flera av dem har varit med under flera år.
15 av de bästa dykarna i världen har arbetat med årets undersökning av Mars. Flera av dem har varit med under flera år.Foto: Pressbild/Kirill Egorov
Alex Adolfi, Kees Bemster Leurenz och Derk Remmes är mycket nöjda med årets dykningar vid vraket.
Alex Adolfi, Kees Bemster Leurenz och Derk Remmes är mycket nöjda med årets dykningar vid vraket.Foto: Alexander Jensen

Kees Bemster Leurenz och Derk Remmes kommer från Seattle i USA och Alex Adolfi är från Heidelberg i Tyskland. För dem är det första gången de dyker vid Mars. Det här var en chans de inte ville missa.

– Vraket är unikt för det finns inte så många kvar i det här skicket. Det är också få från den här tidsåldern som har hittats. Dessutom är det inte så långt egentligen, vi satte oss på ett flygplan och efter några timmar var vi här, säger Kees Beemster Leurenz.

Varje dyk tar två timmar men de har bara 40 minuter vid själva vraket. Det tar 100 minuter att nå upp till ytan igen för det måste ske i etapper.

– Innan vi kom hit har vi fått ta del av 3D-kartan och bilder. Det gjorde att vi hade bra kunskap om vrakplatsen innan och det har underlättat, säger Derk Remmes.

– Dykningarna har gått väldigt bra. Jag har aldrig varit med om att vi bara har förlorat två dagar på grund av dåliga väderförhållanden. Det har varit häftigt att upptäcka alla fynd, säger Alex Adolfi.

– Vi har upptäckt massor med föremål där ingen har varit på 500 år och det är väldigt häftigt, säger Derk Remmes.

Kirill Egorov visar upp de bilder han har tagit under årets etapp.
Kirill Egorov visar upp de bilder han har tagit under årets etapp.Foto: Alexander Jensen
Dykare på väg ner till Mars.
Dykare på väg ner till Mars.Foto: Julia Golosiy
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons