Annons

Festivalen slår ett slag för öländsk mat – ”En oputsad diamant”

Öland Mat- & Musikfestival kommer att slå ett slag för det öländska mat- och dryckeshantverket. Tio foodtrucks från olika kök men alla kommer att jobba med öländska produkter.
BORGHOLM • Publicerad 2 juni 2019
Öländskt mathantverk står i fokus när Öland Mat- & Musikfestival har premiär den 27-29 juni på Borgholms torg.
Öländskt mathantverk står i fokus när Öland Mat- & Musikfestival har premiär den 27-29 juni på Borgholms torg.Foto: Alexander Jensen

Tio foodtrucks och mattält, en matmarknad där öländska producenter sammanstrålar och säljer sina råvaror och ett stort öltält med öländsk dryck som öl, vin, must, mjölk och läsk.

Öländskt mathantverk står i fokus när Öland Mat- & Musikfestival har premiär den 27-29 juni på Borgholms torg.

Annons

– En av våra visioner är att lyfta den öländska kvalitén och skapa en plattform för lokala leverantörer där de kan slå ett slag för det öländska mathantverket och hjälpa varandra, säger Fredrik Carlgren, medarrangör och koordinator för maten.

– Vi vill också inspirera besökare och värna om det lokalt förankrade och det genuina hantverket, fortsätter han.

De samarbetar med food trucks som redan finns på torget men har också bjudit in andra. De kommer alla att jobba med lokala producenter.

– Det blir en spridning mellan olika kök men alla kommer att slå ett slag för öländska råvaror och produkter. Vi har exempelvis en som heter Öland Kött där Jordsläta Södergård erbjuder flera olika goda delar av lammet med goda tillbehör. Vi kommer också att ha Öland Vegg där det görs falafel på öländska bönor.

Hur blir det med restaurangerna runt torget?

– De är med på tåget och GT, Tack o Bock, Borgholms Kök & Bar och Haket kommer alla att ha en festivalmeny.

Fredrik Carlgren har lång erfarenhet som kock och krögare. Han har också drivit flera gårdsprojekt, bland annat har han i tre år varit med och utvecklat Alsike Trädgård. Han vill skapa en förändring genom mat.

– Jag brinner för att inspirera med ett hållbart och njutbart förhållande till mat. Festivalen är en fantastisk plattform för att inspirera till ett fördjupat samtal och det ska bli roligt och intressant att jobba med genuina mathantverkare och odlare.

De vill genom festivalen också lyfta regionen och skapa samarbeten.

– Mat- och naturupplevelser är högsta prioritet för turismorganisationen Visit Sweden. Öland och Kalmar med omnejd är kanske Sveriges intressantaste plats och har mycket att erbjuda men är en oputsad diamant.

Annons

De har höga mål för festivalen som de ser som en långsiktig satsning.

– Det här är något som måste få växa fram och ta sin tid. Det kommer att bli en riktigt bra premiär och det finns en fantastisk potential.

Knappt en månad kvar, hur känns det?

– Det kommer att bli skitbra och jag hoppas på bra väder för det ger en härlig inramning. Jag tror det blir en härlig och gemytlig fest.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons