Fest för jämställdheten – föregångare hedras med egen allé
– Tänk att ingenting har hänt på 25 år, säger Marianne Hedelin under inledningen av eftermiddagen.
Hon refererar till ett seminarium som länsstyrelsen höll på själva jämställdhetsdagen och där ekonomen Agneta Stark medverkade. Hon redovisade att kvinnors disponibla inkomst år 1995 var 77 procent av männens. Samma nivå som 2020.
– Trots att kvinnor har satsat på utbildning, mer heltidsarbete och en rad andra saker har ingen förändring skett. Det beror bland annat på skattesystemet. Och fortfarande finns det ingen genomtänkt syn från statens sida på hur det här kan förändras.
”Det är inte rimligt att kvinnor skall ligga under männens lönenivåer än idag.”Barbro Westerholm, riksdagsledamot (L).
Ett tjugotal närvarande från Öland och Kalmar län deltog under eftermiddagen och fick del av inlägg från Ulrika Knutson, Barbro Westerholm, Margaretha Winberg och Anna Lööf-Hedh. Anna berättade om sina år som EU-parlamentariker och sitt tuffa jobb för att få igenom en lagstiftning mot människohandel.
– Nu är det viktigt att fokusera på och jobba mot porrindustrin. Det våra ungdomar möter på nätet är mycket värre än vad vi någonsin kan tänka i form av våld och rena övergrepp, säger Anna med emfas.
Anna-Kajsa Arnesson från Mörbylånga kommun berättade att kommunen har installerat porrfilter på skolornas datorer. ”Jag blev chockad när jag fick se hur många sökningar som har gjorts på de sidorna.”
Margaretha Winberg berättade om både roliga och skrämmande händelser under sin tid som minister. Hon kunde också berätta att hon och kvinnor från andra partier då och då kunde enas om gemensamma motioner som rörde jämställdhetsfrågor.
– Sådant förekommer inte idag, man håller alldeles för hårt på partiskillnaderna.
När ålderkvinnan Barbro Westerholm gav en hälsning till de närvarande påminde hon om en av de viktigaste reformerna under de senaste decennierna.
– Det var när barnomsorgen byggdes ut och det blev möjligt för kvinnor att arbeta utanför hemmet. När mina barn var små var vi beroende av barnflickor och när de skulle få sin lön var det en ren förlustaffär för mig. Hela min lön och några hundralappar av min mans lön gick till det.
Hon säger att den viktigaste frågan att jobba med idag är att kämpa för lika lön för lika arbete. Och det måste unga män och kvinnor i de politiska ungdomsförbunden ta tag i.
– Det är inte rimligt att kvinnor skall ligga under männens lönenivåer än idag. Det är inte minst viktigt eftersom det påverkar pensionen högst påtagligt. Som det är nu finns det alldeles för många äldre kvinnor som får avstå både glasögon, tandvård och kanske till och med vettig mat i slutet av månaden. Så får det inte vara i en välfärdsstat.
”Allén nere vid hamnen i Grönhögen skall i fortsättningen heta Ann Bomans allé.”Per-Olof Johansson (S). Ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Mörbylånga kommun.
Eftermiddagen på Himmelsberga uppmanade till fortsatt arbete för ökad jämställdhet och en kvinna som särskilt nämndes som en föregångare var Ann Boman, Albrunna. Hon arbetade med jämställdhetsfrågor både internationellt, nationell, regionalt och lokalt i hela sitt liv fram till det hon avled förra året. Per-Olof Johansson (S) som är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Mörbylånga kommun berättade att hon kommer att uppmärksammas på ett långsiktigt sätt.
– Vi har beslutat att allén nere vid hamnen i Grönhögen i fortsättningen skall heta Ann Bomans allé. Tillsammans med en informationsskylt kommer det att göra att hon lever vidare på Öland och att människor blir uppmärksammade på de nödvändiga jämställdhetsfrågorna, säger Per-Olof.