Annons

Fem Intressanta runskrifter värda ett besök

På Öland finns 180 runskrifter vilket är ganska många i förhållande storleken. Runologerna Laila Kitzler-Åhfeldt och Magnus Källström tipsar här om de mest sevärda runskrifterna.
ÖLAND • Publicerad 22 juni 2018
Karlevistenen är väldigt häftig i flera olika aspekter.Foto: ARKIV

1. Karlevistenen

– Karlevistenen är väldigt häftig i flera olika aspekter. Dels utseendet och berättelsen men också hur den är skriven. Det finns en ganska komplicerad text som är skriven på versmåttet dróttkvætt och handlingen beskrivs med bildspråk, säger Laila Kitzler-Åhfeldt.– Den är rest för en dansk hövding och på stenen finns även en latinsk skrift. Om den är samtida med runskriften kan det vara den äldsta skriftliga bönen i Skandinavien. Jag vill undersöka den noggrannare, fortsätter hon.

På kyrkogården i Sandby finns några väldigt fina runstenar.Foto: Svenska kyrkan

2. Sandby

Annons

– På Sandbys kyrkogård finns några jättefina runstenar. De har en toppig form som är typisk för Öland. Det är kul att jämföra med Gotland som har en liknande stil men ändå klara skillnader. Det är som om de har känt till varandra och medvetet valt att göra lite annorlunda.

3. Köpingsvik

– Runskrifterna har varit inmurade i kyrkan men togs fram igen när den gamla kyrkan revs. Det gör att de är väldigt välbevarade, exempelvis är originalfärgen kvar vilket är ovanligt.

I Gärdslösa kyrka finns en väldigt ovanlig runskrift.Foto: Emma Jensen

3. Gärdslösa

– I Runstens kyrka fanns en efterreformatorisk runskrift skriven av en präst med medeltida runor på 1500-talet. Tyvärr försvann den troligen när gamla kyrkan revs. Men det är väldigt sent när det gäller runskrift och visar att den lärdes ut till prästerna, säger Magnus Källström i ett avsnitt av K-podden och fortsätter:

– I Gärdslösa kyrka finns det däremot en runskrift kvar som är inristad innanför dörren. Det är ett alfabet med runor i abc-ordning vilket är väldigt ovanligt, det finns bara två sådana i Sverige. Man vet inte säkert men det lutar åt att det är någon av våra 1500-tals-präster som även är upphovsman till denna.

Vid Gårdby kyrka finns runsten som berättar om en österledsfarare.Foto: ARKIV

5. Gårdby

– Vid Gårdby Kyrka finns en runsten från en österledsfarare med namnet Smed där det står ”Halvboren (halvfödd) broder hans sitter i Gårdarike”. Han berättar alltså att hans broder har blivit kvar i Gårdarike vilket är det fornnodiska namnet på Ryssland, säger Laila Kitzler-Åhfeldt.

– Halvboren är ett väldigt intressant namn för det betyder Halvfödd och vi vet inte vad som syftas med det. Kanske betyder det helt enkelt att han är en halvbror men vi vet inte, säger Magnus Källström i ett avsnitt från K-podden.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons