1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Färre fåglar än någonsin på Ottenby

Ett dåligt häckningsår 2017 i kombination med 2018 års utdragna vinter som följdes av en rekordvarm sommar, har inte varit särskilt gynnsam för olika fågelarter.
– Sammanlagt kan man kan säga att 2018 är ett av de fågelfattigare åren någonsin nere på Ottenby, säger Magnus Hellström.
Under hösten har det varit gott om olika fröätande fågelarter såsom mesar, finkar och sparvar. Däremot har det varit färre antal insektsätande fåglar. (På bilden stjärtmes)
Foto: Emil Svensson

– Det har varit ett konstigt år rent generellt. Dels hade vi den här sena våren, det var vinter i princip hela mars och ända in i första veckan av april, säger Magnus Hellström, stationschef på Ottenby fågelstation.

Men redan innan årets start visste han att det kommande året skulle innebära färre antal fåglar.

– Vi visste redan innan våren 2018 att det skulle vara färre fåglar eftersom det kläcktes färre fåglar året innan, det var ett dåligt häckningsår 2017.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Magnus Hellström, stationschef på Ottenby fågelstation tror att 2019 blir ett år med färre antal fåglar, dock är han hoppfull för framtiden. ”Det kan räcka med ett enda gott häckningsår 2019 sedan är vi tillbaka på normala nivåer igen, på alla arter” säger han.
Foto: Malin Edeborg

Årets rekordvarma och torra sommar visar sig även ha påverkat fåglarnas häckning på olika sätt. I vissa områden verkar häckningsåret 2018 ha vara relativt gynnsam och bra, medan det i andra områden har visat sig vara en betydligt sämre häckning.

– Det har varit lite blandad kompott kan man säga.

Under hösten har det varit ganska gott om fröätande fåglar, som till exempel finkar, mesar och sparvar. Däremot var det varit ont om insektsätande fåglar som sångare och rödhake.

– Rödhaken brukar normalt sett vara den vanligaste fågeln i vår fångst, men den fångade vi rekorddåligt av i år.

När Magnus siar framåt för det kommande året lutar det åt ännu ett år med ett fåtal fåglar.

– Jag skulle tro att våren 2019 blir väldigt dålig också, i och med att vi hade det dåliga året 2017 och ett halvkrassligt år 2018.

Men trots allt är Magnus Hellström hoppfull inför de kommande åren.

– Det finns en inbyggd facilitet i de här cyklerna hos fåglarna. Det kan räcka med ett enda gott häckningsår 2019 sedan är vi tillbaka på normala nivåer igen, på alla arter. Sådana här svängningar är inte alls ovanliga. På lång sikt är det givetvis inte bra, men på kort sikt så behöver det inte betyda så mycket.

Läs mer

Öland

Borgholm: En lekplats med något för alla

Efter tre-fyra månaders arbete står nu den nya lekplatsen i Södra parken klar. ”Äntligen!”, sa parkingenjör Stefan Andersson Junkka i sitt invigningstal.

Öland

Önskemål: ”Klipp inte vägrenar under sommaren”

Låt bli att klippa vägrenar under maj, juni och juli. Det är ett önskemål från fyra privatpersoner i en skrivelse till Borgholms kommun.

Öland

Bar satte stopp för bad

Stopp för badare längst ut på Sinus-bryggan, då agerar kommunen.

Öland

Bonde-Simon har hittat sin fru

Simon Ohlsson hittade ingen fru när han sökte i tv-programmet ”Bonde söker fru”. Men nu är lyckan fullständig tillsammans med Amanda Håkansson.

Öland

Årsmöte i Gudesjö

Gudesjö Samfällighetsförening höll den 2 juli sitt årsmöte i det fria med sol och vind intill östra kustvägen.

Öland

Löt: Hembygdsförening anordnar tipspromenader

Hembygdsföreningen i Löt erbjuder alla som vill att motionera och lära känna socknen att följa en eller flera tipspromenader.