GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Färgglatt i Husvalla – förebild är en engelsk ”Cottage Garden”

Det är nu drygt fem år sedan trädgården öppnade upp för besökare för första gången och Anna Sandri hade egentligen funderingar på att ta en paus i år.
Husvalla/Föra • Publicerad 12 maj 2022
Husvalla Trädgård är verkligen en fröjd för ögat. Varje morgon möts Anna Sandri av ett blomsterhav när hon öppnar dörren.
Husvalla Trädgård är verkligen en fröjd för ögat. Varje morgon möts Anna Sandri av ett blomsterhav när hon öppnar dörren.Foto: Privat

– Egentligen kände jag nog att jag behövde ta en paus för jag tycker inte att jag har så mycket att visa.

Julrosor och tulpaner blandas med mycket sommarblommor som är på väg i närheten av brygghuset.
Julrosor och tulpaner blandas med mycket sommarblommor som är på väg i närheten av brygghuset.Foto: Privat

Ett reportage från trädgården sågs i tidningen Allers Trädgård och därefter var det många som hörde av sig om att de skulle vilja komma på besök.

I trädgården ses vackra tulpaner, mestadels Darwin-hybrider, men även andra gamla sorter som övertogs med gården.

– Dessa har jag vårdat och varit rädd om i alla år och dem förökar sig och blir fler. Men jag har även planerat och anlagt det övriga utom gamla fruktträden och Robinian som står mitt i trädgården. Mitt krav på trädgården är att den skall bjuda på något spännande året runt även på vintern, säger Anna Sandri.

På fotot ses en sort av Darwin-hybrid.
På fotot ses en sort av Darwin-hybrid.Foto: Privat

Hon berättar att hennes förebild är en engelsk ”Cottage Garden” som mixar och väver ihop både vackert och nyttigt.

– Jag odlar även grönsaker till husbehov, ekologisk så klart. Dessutom ska den bjuda mina bin på föda från vår till höst.

Kejsarkronor växer längs stenmurarna i stora grupper.
Kejsarkronor växer längs stenmurarna i stora grupper.Foto: Privat

Lördagen den 14 maj kommer biologen Cecilia Olsson till Husvalla trädgård för att hålla ett föredrag. Där berättar hon om hur man med små medel kan förbättra förutsättningarna i trädgården för pollinerare och andra insekter.

– Det kommer finnas fika att köpa här som man kan inta i trädgården och för den som vill köpa hem honung har vi det till försäljning, säger Anna Sandri.

”Mitt krav på trädgården är att den skall bjuda på något spännande året”
Anna Sandri, Husvalla trädgård
Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.