Annons

Fårets dagar på Borgholms slott under skördefesten

Under dagarna tre, fredag till söndag 1-3 oktober, är det Fårets Dagar på Borgholms slott.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 26 september 2021 • Uppdaterad 28 september 2021
Fårets dagar lockar många besökare till Borgholms slott.
Fårets dagar lockar många besökare till Borgholms slott.

– Vi gläds alla över att få träffas och var kan man göra det med bättre avstånd till varandra än på ett av Sveriges största slott?, säger Helén Reinholdsson från Södra Kalmar läns Fåravelsförening.

– Som vanligt öppnas slottets portar varje ny dag med en traditionsenlig ceremoni som bekräftar fårets plats och roll bredvid människan genom århundraden och även på Borgholms Slott, i år med delar från Ölands blåsensemble på plats, fortsätter hon.

Annons

Fårets dag har arrangerats Södra Kalmar läns fåravelsförening sedan 1985. Sedan 1997 anordnas evenemanget på Borgholms Slott i samband med Ölands skördefest.

– Fårets Dagar handlar om en hyllning till det svenska fåret och alla ”ben” som Fåret har. Kött, ull, skinn, landskapsvårdare och fåret som en del i människans rekreation mot ett balanserade liv med natur och djur i vår närhet, säger Helén Reinholdsson.

På slottet återfinns ett stort antal utställare som visar sådant som hör fåren till, allt från lammskinn, mössor, och vantar till muggar med fårmotiv och matprodukter.

Besökarna kan också ta del av både fårvallning och fårklippning och lära sig mer olika raser.

Calmar Renässansgille deltar med uppklädda medlemmar, visning av historiska vapen, fiskdamm för storfiskare och berättar även sagor för barnen.

– Modevisningen utgår och det är nog det du som besökare finner som den största förändringen i år i anpassningens tidevarv förutom att alla placeringar av utställare, ute som inne, gjorts med större avstånd för alla och här finns utrymme att hålla avstånd!

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons