Annons

Fängelse för Borgholmsbo – våldtog sovande kvinna

Under en bilträff i Mellansverige våldtog Borgholmsbon en sovande och berusad kvinna, nu slår Svea Hovrätt fast domen mot 38-åringen – två år och tre månader i fängelse.
Borgholm • Publicerad 7 januari 2019
En Borgholmsbo döms till fängelse i två år och tre månader efter en våldtäkt utförd i Mellansverige.
En Borgholmsbo döms till fängelse i två år och tre månader efter en våldtäkt utförd i Mellansverige.Foto: Arkiv

Borgholmsbon häktades förra sommaren, detta då han i slutet i juli 2018 anklagades för att ha våldtagit en 19-årig kvinna under en stor och publikdragande bilträff i Mellansverige.

Under de fyra första veckorna i häktet nekade han till att ha haft sexuellt umgänge med 19-åringen överhuvudtaget för att sedan ändra sin historia: ”Hon var med på samlaget”.

Annons

Mot detta stod främst 19-åringens egen berättelse, två detaljerade vittnesmål samt läkaruppgifter och Mora Tingsrätt slog sedan fast att Borgholmsbon varit fullständigt medveten om vilken situation och vilket tillstånd 19-åringen befann sig i – hon sov, var kraftig berusad samt i fysiskt underläge rent kroppsligt – när han utförde samlaget med henne och att hon inte har deltagit frivilligt i samlaget, som ägde rum i en bil.

Borgholmsbons uppgifter om händelsen ansågs samtidigt som ”ologiska, torftiga och tillrättalagda”.

”Berättelsen förefaller vara en dålig efterhandskonstruktion som kan lämnas helt utan avseende”, hette det vidare i domen där påföljden bestämdes till två år och tre månader i fängelse. Borgholmsbon dömdes även till att betala ett 115 000 kronor stort skadestånd till kvinnan.

Domen i tingsrätten kom den 1 november för att överklagas av Borgholmsbon, denne yrkade att hovrätten skulle ogilla åtalet samt 19-åringens skadeståndstalan.

Svea Hovrätt gör dock samma bedömning som tingsrätten; åklagaren har bevisat att 19-åringen var berusad och att hon sov när 38-åringen genomförde ett samlag med henne.

”NN döms nu för våldtäkt, ett brott för vilket inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år”, konstaterar Svea Hovrätt och fastställer tingsrättens dom.

Samtidigt ska Borgholmsbon fortsätta vara häktad tills domen beträffande fängelsestraffet får laga kraft ”eller straffet dessförinnan får verkställas”.

”Hovrätten bedömer att det inte är uppenbart att NN inte återfaller i brott om han försätts på fri fot”„ sägs det i domen.

Borgholmsbon finns sedan tidigare antecknad under elva avsnitt i belastningsregistret. Våldtäktsoffret berättade i tingsrätten att hon mått jättedåligt efter händelsen, det hade förstört hennes sömn, humör och ork. Hon och Borgholmsbon kände inte varandra innan bilträffen där de träffades av en slump.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons