Annons

Fångade norrskenet: Gör succé på nätet – ”Ett stort skådespel”

Jesper Ström lyckades fånga norrskenet över Köpingsvik på bild som nu har blivit viral.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Köpingsvik • Publicerad 4 oktober 2022 • Uppdaterad 11 oktober 2022
Jesper Ströms bild har fått stor uppmärksamhet på Facebook och spridits.
Jesper Ströms bild har fått stor uppmärksamhet på Facebook och spridits.Foto: Jesper Ström

Under måndagskvällen var det många ölänningar som var ute och väntade på att horisonten skulle explodera i ett vackert norrsken. Jesper Ström lyckades fånga det på bild och lade upp den på Facebook där den har blivit viral och fått mycket uppmärksamhet.

– Det är alltid kul att få respons på mina bilder. Det här var det näst bästa norrsken som jag har sett. Jag hoppas det gör att fler vill gå ut och titta. Ju fler vi är desto roligare blir det.

Annons

Berätta om kvällen!

– Det var en bra kväll. Jag gick ut vid 21.00 och då såg jag tydligt den gröna bågen i horisonten som är en bra indikation på att det kommer bli ett norrsken. Strax efter klockan 22.00 small det till och blev ett riktigt fint norrsken som höll på i en halvtimma ungefär.

– Det här kunde man se med blotta ögat, det är inte alltid det går. Oftast syns det bara på kameran. Det här var ett väldigt bra norrsken för att vara såhär långt söderut.

Jesper Ström har jagat norrsken i tre eller fyra år och bara den här hösten har han sett tre stycken på Öland.

– Det har blivit en hobby. Vi är inne i en norrskensperiod där solens aktivitet har ökat. Prognosen är att det kommer fortsätta och de kommande åren ska bli spännande. Det är väldigt vackert och ett stort skådespel.

Information och prognoser för norrsken får han genom Facebookgruppen ”Norrsken”. Han använder både mobilkameran och en systemkamera för att ta bilder.

– Det kan vara väldigt lång väntan och ibland händer det ingenting. Ibland sker det norrsken men det går inte att se för att det är för mycket moln. Men jag bor vid havet med en mörk horisont i nordlig riktning vilket underlättar.

Vad krävs för att fotografera norrsken?

– Det går bra med en nyare mobilkamera men det gäller att fota med nattläget där slutartiden är längre.

Intervjun sker på tisdagseftermiddagen och han är redo för en ny kväll med norrsken.

Annons

– Prognosen för norrsken ser bra ut men däremot inte vädret. Det kan bli för molnigt, vi får se.

Enligt Facebookgruppen ”Norrsken” fanns det goda chanser för ett ännu bättre norrsken på tisdagskvällen, men det skulle som sagt bli molnigt.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons