Annons

Cementa: Fackets förslag till lösningar förkastades

Efter torsdagens MBL-förhandling mellan fack och arbetsgivare på Cementa blev förslaget om nedläggning ännu mer påtagligt.
– MBL förhandlingen om sakförslaget är avslutat. Det var en jobbig dag för alla som var med, självklart. Det blir uppgivet, säger Cementas fabrikschef Jörgen Staflund.
Färjestaden • Publicerad 25 januari 2019
MBL-förhandlingarna på Hotell Skansen varade under hela torsdagen från klockan 8.30 – 18.00.
MBL-förhandlingarna på Hotell Skansen varade under hela torsdagen från klockan 8.30 – 18.00.Foto: Natalia Johansson

MBL-mötet som var inbokat på Hotel Skansen varade under hela torsdagen.

– Vi påbörjade förhandlingarna och gick igenom löntagarkonsultens rapport, säger Jörgen Staflund.

Annons

Därefter lämnade de fackliga nämnderna sitt motförslag med tre olika förslag. Det ena förslaget var att bibehålla driften som vanligt, det andra var att köra reducerad drift på en ugn.

– Det tredje var att förlänga driften utifrån ett kundperspektiv och se till att det inte var några bekymmer i omställningen.

De tre punkterna diskuterades, men inget av förslagen ansågs vara en möjlig utväg.

– Förhandlingen avslutades i oenighet, säger Staflund men vill tillägga att förhandlingsklimatet ändå var bra.

– Vi kunde ha bra diskussioner hela dagen och alla gjorde en fantastisk insats i det här. Men det avslutades ju med ett väldigt tråkigt besked.

Nästa steg nu är en så kallad turordningsförhandling som startar den 7 februari.

– I den här förhandlingen när man tillsätter en ny organisation så förhandlar man ju möjligheten till större ersättning och nu kan vi börja jobba tillsammans med de fackliga organisationerna, med Mörbylånga kommun och arbetsförmedlingen. Nu kan man börja starta upp alla de processerna som man vill för att kunna hjälpa alla till en ny sysselsättning.

– Där vill vi vara en stor hjälp samtidigt som vi ska sätta en ny organisation och hjälpa dem som är kvar i den delen. Så vi har mycket arbete framför oss, och tiden är väldigt kort.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons