Annons

Få saker kan vara viktigare än att värna liv

Är det rätt att ställa in bussar när Fåken viner på Öland? Ja, det är självklart, få saker kan vara viktigare än att värna liv.
Öland • Publicerad 27 februari 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Men frågan är inte odiskutabel. Ni är en del som hört av er till tidningen med mer eller mindre upprörda åsikter kring beslut att ställa in busstrafiken på Öland tisdag och onsdag. Den summerande åsikten från de flesta av er är att det är i sådana här väderförutsättningar som bussar är det tryggaste färdsättet. Bättre att hålla osäkra bilister borta från vägarna och låta yrkeschaufförer ta hand om trafiken under svåra förhållanden.

Annons

Det finns en viss logik i resonemanget. Men ni har fel, väldigt mycket fel.

För under inledningen av veckan såg vi KLT-bussar ligga som plockepinn över diken och vägbanor. Spelar ingen större roll om man är yrkeschaufför eller inte när snökanonen drar in över Öland.

Jag vill inte sätta mina barn i en buss som går i diket mellan Mörbylånga och Färjestaden, jo, det var faktiskt vad som hände i måndags. En ambulans som skulle komma och undsätta en bilist i diket kanade själv av vägbanan och fick bärgas.

Ölandsbladets reporter tvingades vända söder om Skogsby. Den reportern backar inte för mycket, men att köra bil på en väg där man inte ser handen framför sig bör undvikas så mycket det går. Riskerna för nya olyckor är alldeles för stora.

Jag tror inte de som klagat riktigt haft väderläget klart för sig. För den som varit utanför våra större samhällen har full förståelse för att både skolskjutsar och linjebussar ställs in.

Bara under tisdagen hade vi ett tio-tal fordon som gick av vägen, främst på södra Öland.

Få möten, skoldagar, tandläkartider, bilbesiktningar och läkarbesök, kan vara viktigare än livet.

KLT får mycket skit på Öland och oftast är den befogad. Men att ta beslut om att ställa in nästan all busstrafik på Öland under vinterovädret kan vara det mest omtänksamma beslut som KLT fattat för ölänningarnas vidkommande de senaste tjugo åren!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons