Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

EXTRA: Tvingas stänga en av Ölands mest besökta bad och camping – ”En bomb”

Rankade som en av de fem främsta stränderna i landet. 250 bilar en het sommardag. Nu måste de bomma igen.
– Det är som att de sparkar undan benen på oss, säger Alf Holmgren, ordförande i Runstens Bygdegårdsföreningen.
Senaste beskedet till Bjärby camping är att de inte får ha någon verksamhet.
Bjärbys sandstrand – endast tillgänglig för cyklister i sommar?
Bjärbys sandstrand – endast tillgänglig för cyklister i sommar?
Foto: Magnus Anderberg

Östra sidans mest populära badstrand jämte Bläsinge. När det är högsäsong är upp mot tusentalet besökare på plats per dag. Men i år är risken att inga bilar kan ta sig dit. Varken camping eller strandliv.

– Som läget är nu väntar markägaren bara på att bomma igen vägen, det går inte att ha badplatsen öppen om vi inte får ha någon verksamhet. Med all nedskräpning och slitage som blir utan några intäkter, säger Alf Holmgren, som är ordförande i Bygdegårdsföreningen som driver verksamheten.

Ölandsbladet skrev om situationen för några veckor sedan. Miljö- och byggnadsnämnden skulle ha varit ovetandes om campingen i alla år. Men Bjärby fick dispens av Borgholms kommun.

– Då kändes det lugnt. Vi ska hjälpas åt med detaljplan närmsta fem år.

När Länsstyrelsen beslut nu kom förbyttes känslan till motsatsen. Campingen får inte dispens.

– Det var som en bomb slog ned. Vi trodde först inte på det, var tvungna att läsa igenom det flera gånger. Det är som att de sparkar undan benen på oss.

Siste april var tanken att öppna campingen.

– Det kommer många redan till Valborg i vanliga fall och under helgerna i maj.

”No mans land” – och så lär det förbli 2021 om Länsstyrelsens beslut står fast.
”No mans land” – och så lär det förbli 2021 om Länsstyrelsens beslut står fast.
Foto: Magnus Anderberg

Ärendet har varit aktuellt sedan februari 2020. Förra året fick Bjärby dispens, de röjde sedan undan och fick höra att det såg jättebra ut. Sedan har det tagit lång tid innan besked.

– Klart det är frustrerande. Vi har haft det här hängande över oss länge och när vi nu får veta något så är det precis innan vi ska öppna för säsongen, säger Alf Holmberg.

Kommunen och Bygdeföreningen har möjlighet att yttra sig.

– Vi måste ta reda på vad vi kan göra men som beslutet är nu kan vi inte ta på oss att ansvara för badplatsen. Det blir bara utgifter och jobb, säger Alf.

" Klart det är frustrerande. Vi har haft det här hängande över oss länge och när vi nu får veta något så är det precis innan vi ska öppna för säsongen"

250 bilar en het sommardag. På sommaren måste föreningen ofta sätta ett stopp för att det kommer för mycket folk, det får inte plats fler bilar nere vid badplatsen.

– Vi hade ett femtontal ungdomar som ville sommarjobba som parkeringsvakter till i år

Grusvägen ner till badplatsen är cirka en kilometer. Den hade precis fixats för flera tusen inför säsongen.

– Markägaren har sagt att så fort definitivt besked kommer så sätter han en bom däruppe.

Enligt dokument som campingen skickat in har det pågått verksamhet sedan mitten på 80-talet. Men enligt Länsstyrelsen räcker inte det – eftersom det inte funnits någon dispens från strandskyddet eller detaljplan ”så går det inte att hävda att campingen har betraktats en pågående verksamhet av myndigheterna”. Och därför bedöms campingverksamheten ha betydelse för strandskyddets syften.

– Tydligen räcker inte våra bevis och vi vet inte vad de mer kräver. Vi har sökt med ljus och lykta men det vore fantastiskt om någon hade mer dokumentation från 70-talet.

Enligt en artikel från Aftonbladet får några år sedan rankades Bjärby beach som en av de fem främsta i hela landet.

– Det här är ju ett slag både mot turismen och folk som bor i närheten. För både dem och camparna måste vi ro det här i land.

Läs mer