Annons

Extra stridsflyg kring Öland: ”Det ställer andra krav”

Då flyger två stridsflygdivisioner extra i mörkret över och kring Öland – ”Vi måste alltid kunna genomföra vårt uppdrag att försvara Sverige”.
– Boende på Öland och omkringliggande områden kan komma att uppmärksamma att vi flyger kvällstid.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 16 november 2023 • Uppdaterad 21 november 2023
Arkivbild: Finska och Svenska flygstyrkor i övning med svenska Gripen-plan och finska F 18-plan.
Arkivbild: Finska och Svenska flygstyrkor i övning med svenska Gripen-plan och finska F 18-plan.Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten

Under nästa vecka, vecka 47, flyger Blekinge Flygflottilj F17 extra mörkerflygning.

– Det stämmer, måndag 20 november till och med torsdag 23 november, genomför Blekinge flygflottilj övningar i mörkerflygning. Övningarna pågår fram till klockan 22.00, säger Helene Nyberg, kommunikationsansvarig på F17.

Annons

Kan du berätta vad det innebär/hur det påverkar Öland?

– Vi använder oss av våra flygövningsområden och exakta platser/områden bestäms dagligen utifrån väderförhållanden. Boende på Öland och omkringliggande områden kan komma att uppmärksamma att vi flyger kvällstid.

”Förbandets två stridsflygdivisioner och två flygunderhållskompanier deltar i mörkerflygningsveckan”
Helene Nyberg, kommunikationsansvarig på Blekinge Flygflottilj F17

Varför genomför man en sådan här vecka?

– Att flyga och bedriva luftstrid i mörker ställer andra krav än vid flygning i dagsljus, och det är därför viktigt att träna på. Vi måste alltid kunna genomföra vårt uppdrag att försvara Sverige.

Hur omfattande är detta, går det att säga ungefär hur många flyg som kör mörkerflygning varje kväll från F17?

– Förbandets två stridsflygdivisioner och två flygunderhållskompanier deltar i mörkerflygningsveckan.

Även Skaraborgs flygflottilj genomför mörkerflygning under samma period och kommer landa och starta både på Såtenäs flygplats samt Visby flygplats.

Fotnot: Vecka 48 och framåt, till början av april, är det ordinarie mörkerflygning igen – vilket innebär att det kan förekomma flygningar på torsdagar.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons