Annons

Extra insats för att äldre inte ska bli lurade på stora pengar

Polisen skickar nu ut vykort till alla på Öland över 70 år och varnar för telefonbedragre som försöker sno åt sig pengar.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 1 mars 2021
Polisens vykort som nu skickas till alla på Öland över 70 år.
Polisens vykort som nu skickas till alla på Öland över 70 år.Foto: Polisen

Ölandsbladet har tidigare skrivit om de vaccinbedragare som ringer upp för att lura äldre nu under pandemin. Nu tar polisen ett stort grepp kring bedrägeriet och vykort om bedrägerier till personer över 70 år

Nästa vecka kommer 245 000 hushåll på Öland, i Blekinge, Kalmar, Kronoberg och Skåne att få vykort från polisen.

Annons

Telefonbedrägerier, så kallad vishing, är ett stort problem. Under 2020 anmäldes brottsvinster på 22,5 miljoner kronor bara inom polisregion Syd. 1700 personer drabbades och personer över 70 år är klart överrepresenterade.

– Brottsvinsterna återinvesteras i annan kriminell verksamhet – ofta kopplat till grova vapen- och narkotikabrott, säger Carina Persson är regionpolischef i polisregion Syd.

”Många blir av med sina livsbesparingar och känner djup skam över att de inte förstod att de blev manipulerade”
Carina Persson

Utskicket förmedlar hur man bör agera för att inte gå i bedragarnas fällor och vikten av att förbereda sig inför att telefonen ringer. Syftet är att stärka dem som, oftare än andra, drabbas av telefonbedrägerier.

– Det är lättare att agera som man vill om man har tänkt ut det i förväg. Vi har hört många berätta att de tidigt i samtalet upplevt att något är fel – men ändå inte lagt på luren eftersom bedragarna verkar trovärdiga och lyckas stressa den uppringda, säger hon.

Polisen arbetar med bedrägerierna i flera spår: bland annat genom utredningar, men också genom internationell samverkan, genom att försöka påverka produktägare att göra olika tjänster mer säkra och genom brottsförebyggande kommunikation..

– Många blir av med sina livsbesparingar och känner djup skam över att de inte förstod att de blev manipulerade, säger Carina Persson.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons