Annons

Experter totalsågar Ölands militära betydelse – ”Skulle vara ett stolleprov”

Miljarder till Gotland men Öland saknar helt försvar trots närheten till ryska Kaliningrad, något som har väckt kritik. Men flera experter anser att öns strategiska värde är mycket liten.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 6 maj 2022 • Uppdaterad 9 maj 2022
Miljarder till Gotland men Öland saknar helt försvar trots närheten till ryska Kaliningrad, något som har väckt kritik.
Miljarder till Gotland men Öland saknar helt försvar trots närheten till ryska Kaliningrad, något som har väckt kritik.Foto: Anton Hedberg

Den tidigare överstelöjtnanten Jörgen Elving säger till Aftonbladet att det är Gotland som är av största intresse för Ryssland vid ett krig. Detta eftersom Sveriges chanser att återta ön skulle vara små vid ett angrepp. Han totalsågar Ölands militärstrategiska värde.

– Öland har ringa militärt värde och ligger för nära fastlandet. Det finns svårigheter att ta sig dit, och ön hade varit svår att nyttja. Det hade varit lätt att störa och återta Öland, eftersom det går att beskjuta ön från fastlandet. Nej, det skulle vara ett stolleprov att ta Öland, säger han till Aftonbladet.

Annons

Även Krister Pallin, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, är skeptisk.

– Jämför man Öland och Gotland så är Gotland mer centralt i Östersjön. Där skulle Ryssland ha större nytta av att placera långskjutande vapensystem, säger han bland annat till P4 Kalmar.

Debatten har blivit uppmärksammad i flera nationella medier efter att Ölandsbladets ledare påpekat att Bornholm fått utökat försvar och att Gotland ska få en miljard kronor för att utöka försvaret men att inga satsningar planeras på Öland.

”Öland står fortfarande utan annan militär närvaro än hemvärnet. Trots att det i princip är lika nära till Kaliningrad från Långe Jan som det är från Hoburgsgubben”, skriver chefredaktör Peter Boström och tycker att Öland åtminstone borde ha ett luftvärnsförsvar.

Detta fick de två kommunalråden på Öland att skriva en skrivelse till försvarsdepartementet och försvarsminister Peter Hultqvist (S) där de påpekar att Öland också är ett sårbar ö med endast hemvärnet som försvaret. De vill ha svar på hur regeringen ser på Ölands militärstrategiska betydelse och vilken hotbild som finns samt hur den i så fall kan mötas.

Tidigare har ölänningen och förre översten Berne Gustavsson sagt till Ölandsbladet att ett tänkbart scenario skulle vara att Ryssland tillfälligt tar Öland som gisslan då det är mycket enklare att ta Öland än Gotland.

Ölandsbladet söker Peter Hultqvist för en kommentar.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons