Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Expert om stora naturbråket: ”Ser det som en gåva”

– Jag ser det som en gåva till kommunen, öppna paketet och titta på det.
Enligt Per Jiborn, känt namn när det gäller naturfrågor och naturturism, gynnas många av en nationalpark på norra Öland.
Per Jiborn och Eddie Forsman.
Per Jiborn och Eddie Forsman.

Först Per Jiborns ord om sig själv.

– Jag är en naturmupp, men ingen vanlig naturmupp eftersom jag pratar företagande och lönsamhet, säger denne Västerviksbo någon timme innan han som inbjuden gäst ska prata ”nationalpark på norra Öland” med kommunledningen i Borgholm.

Efter arton år på olika poster i Svenska Ekoturismföreningen (idag Naturturismföretagen) har han idag en friare roll där han ”lägger sin näsa i blöt” lite varstans och i synnerhet på orter där dagens ekoparker föreslås bli nationalparker.

Därför besök i Borgholm, på initiativ av moderatpolitikern Eddie Forsman.

Och båda gillar förslaget från Skogsutredningen.

– Bara varumärket nationalpark är något helt annat än ekopark, nationalparker är det finaste vi har, det har en annan tyngd och det väger ännu tyngre utanför Sveriges gränser, säger Per Jiborn och fortsätter att räkna upp de fördelar han ser; betydligt fler arbetstillfällen än vad ekoparker genererar, positiv utveckling för bygden och lockar grupper med genuint naturintresse under andra årstider än den vanliga sol- och bad-turismen.

– Och då kan den infrastruktur som finns användas bättre, påpekar han angående det sistnämnda.

– Det där fattade besöksnäringen direkt, att detta är något att spinna vidare på. Får vi en nationalpark finns redan infrastrukturen för de som kommet hit och besöker den, tillägger Eddie Forsman.

Samtidigt finns kritik mot förslaget. Under ett möte i Böda nyligen uttryckte flera markägare på norra Öland oro för negativa konsekvenser för skogen och skogsbruket

– Upprörd är jag inte utan jag är realist. Vi ska inte komma tillbaka till djurgårdsinrättningen, som var en stor hämsko, sade en av dem, Börje Andersson i Böda.

Per Jiborn:

– Förslaget från Skogsutredningen handlar om statlig mark och det ska vara tydligt för alla att det privata ägarintresset ska skyddas.

Så Borgholm bör enligt dig tacka ja?

– Jag ser det som en gåva till kommunen, öppna paketet och titta på det. Jag är helt övertygad om att det går att hitta bra lösningar.

Har kommunen vetorätt?

– Nej, men beslutet fattas av riksdagen och säger Borgholm nej så har jag ytterst svårt att se att riksdagen röstar igenom det ändå.

När är vi där, vid ett riksdagsbeslut?

– I bästa fall om fem år, i värsta fall om tio år. Nu är förslaget ute på remiss och jag hoppas att Borgholm lämnar ett yttrande.

Staffan Larsson (C), ordförande för kommunstyrelsens arbetsutskott och engagerad i frågan, beskriver kommunstyrelsens träff med Per Jiborn som bra.

– Vi hade en bra dialog med honom, han ser fördelar ur flera perspektiv och var inte där för att försvara, han var där för att byta resonemang och åsikter.

Konkret resultat?

– Det vore trevligt att sammanföra honom med markägare och andra personer på norra Öland. Det här en fråga som innehåller mycket känslor och han är ingen motpart, han vill diskutera och resonera och inte polarisera.

Ni bokade ett sådant möte?

– Nej, men vi ska höras efter påsk för att se om vi kan få ihop någonting.

"Vi hade en bra dialog med honom, han ser fördelar ur flera perspektiv och var inte där för att försvara."

Läs mer