Annons

Lär dig känna igen riskerna för hur ungdomar börjar använda droger

Många faktorer som kan förhindra alternativt uppmuntra ungdomars droganvändning redovisades när föräldrarna var kallade till informationsmötet om droger i Mörbylånga.
Mörbylånga • Publicerad 10 oktober 2018
Skansenskolans rektor Sara Brogård samtalar med länsstyrelsens ANDT-samordnare Olof Emilsson om kommande schemalagda droginformation i skolan.
Skansenskolans rektor Sara Brogård samtalar med länsstyrelsens ANDT-samordnare Olof Emilsson om kommande schemalagda droginformation i skolan.Foto: Maria Wiell

Ensamhet och mobbning är några av de faktorer som kan leda till att ungdomar börjar använda droger. Men också att man äter och dricker mycket sötsaker eller om man röker dagligen. Det framkom när länsstyrelsens ANDT-samordnare Olof Emilsson presenterade siffror om ungdomars drogvanor.

– För att motverka droganvändning finns det många positiva faktorer, och det är de som föräldrar, skola och omgivning behöver fokusera på, säger Olof Emilsson.

Annons

De saker som han nämner är i första hand skoltrivsel, ljus framtidstro, tillit till föräldrar och god sömn.

– Andra faktorer är att ungdomarna har regelbundna måltidsvanor, känner sig delaktiga i skolan och är föreningsaktiva. Har föräldrarna arbete och är de unga trygga i skolan spelar det också in på ett positivt sätt.

Olof uppmanade föräldrarna som deltog på tisdagskvällens informationsmöte att vara uppmärksamma på hur ungdomarna har det. På så sätt kan man bidra till att stärka de positiva faktorerna och därmed också bidra till att ungdomarna inte dras in i drogmissbruk.

Trots den senaste uppmärksamheten om droger i Mörbylånga konstaterade Olof Emilsson från länsstyrelsen att Mörbylånga kommun ligger bland de lägsta i länet vad gäller användningen av narkotika bland ungdomar i årskurs 9.

– Det har visserligen ökat med det dubbla sedan 2015 men av dem som har svarat är det bara drygt 2 procent som säger sig ha använt narkotika de senaste 12 månaderna.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons