Annons

En fröreserv som exploderade i blom

Det kan inte ha undgått någon att ett lila hav av den nässelliknande blomman Rödplister sprider ut sig längs med vägkanter, på åkrar och betesmarker, i trädgårdar, ja faktiskt lite överallt.
– Det är otroliga mängder, konstaterar Ulla-Britt Andersson från Ölands Botaniska Förening som har en förklaring på fenomenet.
Öland • Publicerad 25 april 2019 • Uppdaterad 29 april 2019
Pollinerande insekter kan säker dra nytta av rödplistern, som är en ettårig ört.
Pollinerande insekter kan säker dra nytta av rödplistern, som är en ettårig ört.Foto: Peter Boström

Att det är så mycket av de iögonfallande lila blommorna just i år har att göra med förra sommarens extrema värme.

– Rödplistern gror på hösten och övervintrar som en liten planta för att sedan på efterföljande vår- och försommar blomma, berättar Ulla-Britt Andersson.

Annons

Skulle inte fröerna få de optimala förhållandena med en varm sommar och fuktig höst så går de istället i frövila.

– Då byggs det upp en fröreserv i marken. Har det inte varit ett gynnsamt år på flera år så blir det fler och fler frön som ligger där i marken och är beredda på att gro. I somras var det rätt förutsättningar och då passade de på att gro och därför blommar de så otroligt i år.

Hon berättar att en åker öster om Övra Vannborga har ovanligt mycket av rödplistern just nu.

Drönarbild från lantmäteriet, Övra Vannborga.
Drönarbild från lantmäteriet, Övra Vannborga.Foto: Thomas Gunnarsson

– Det är flera hektar som blommar där, säger Ulla-Britt och förklarar att blomman inte är giftig och att det förekommer olika platser där man äter örten.

Artnamnet purpureum betyder purpurröd och syftar på blomfärgen.
Artnamnet purpureum betyder purpurröd och syftar på blomfärgen.Foto: Natalia Johansson
Förra sommarens extrema värme medförde att den ettåriga växten groddade sig, övervintrade och nu blommar i vägkanter, på åkrar och beteshagar.
Förra sommarens extrema värme medförde att den ettåriga växten groddade sig, övervintrade och nu blommar i vägkanter, på åkrar och beteshagar.Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons