En 76-åring har inte tid att ställa sig i kö

Öland Artikeln publicerades

Hur vill du ha det när du blir äldre?

Fundera en stund över frågan. För de allra flesta av oss har förmånen att trots allt kunna tänka på framtiden.

Låt oss för enkelhetens skull säga att vi önskar att vi får vara hyggligt friska och krya, var hoppas du då om ditt liv?

Kanske är det också där våra samhällsfunktioner ska börja? Hur vill jag själv ha mitt liv som äldre?

Så länge det är möjligt vill jag kunna ha eget boende, eventuellt med stod om så behövs. Jag vill sedan själv kunna välja när det är tid för mig att ta plats vid äldreboende.

Det kanske är olika, men för egen del så bor jag helst på ett äldreboende i det område där jag bott och verkat innan äldreboende blev aktuellt. För det är ju där jag känner igen mig, har mitt föreningsliv, mina vänner och kanske familj.

Varje undersökning visar att familj, vänner och föreningsliv är det viktigaste för att äldre människor ska må bra.

I Färjestaden är pensionärerna hänvisade till Eken, en väldigt mycket före detta skola. Lokalerna har genom åren varit underkända så många gånger, att katten med sina nio liv inte är någonting i jämförelse. Nu håller till och med taket på att rasa in på den gamla byggnaden.

Det känns inte bra när kommunalrådet säger att pensionärerna får vänta i kön, det finns viktigare prioriteringar i Färjestaden än samlingspunkt för de äldre.

Det är inget bra svar för en 76-åring. En 76-åring ställer sig inte i kö. Den tiden är allt för dyrbar för en 76-åring. En 76–åring behöver lokal nu, inte ”sen”. För många 76-åringar kommer då aldrig att få uppleva en ny gemmensamhetsplats.

När Mörbylånga kommun behövde Ladan för annan kommunal verksamhet hänvisades de äldre till Eken, med löfte om att få hjälp med underhåll av lokalerna. Nu håller Eken på att braka ihop fullständigt, men pensionärerna ska få ”vänta” på att få underhållshjälp.

Inom den privata affärsvärlden hade man enkelt uttryckt förklarat att kunden, det vill säga pensionärsorganisationerna, blivit blåst.

Det finns faktiskt inget ”sen” för många av de äldre. men i Mörbylånga kommun går det hand i hand med tidigare äldrefrågor. Det där med äldreboenden tycks kommunen aldrig komma till skott med. Där är också ett ”sen”.

Att det ”sen” gör att köerna bara blir längre och längre gör att det inte alls känns så kul att tänka på frågan - hur vill jag ha det när jag blir äldre?

En kraftig omfördelning av skattefinanser eller en skattehöjning, på något annat sätt går det inte kalla sig trovärdig om man verkligen vill göra något för sina äldre nu. Och inte ”sen”...