unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En 76-åring har inte tid att ställa sig i kö

Hur vill du ha det när du blir äldre?
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Fundera en stund över frågan. För de allra flesta av oss har förmånen att trots allt kunna tänka på framtiden.

Låt oss för enkelhetens skull säga att vi önskar att vi får vara hyggligt friska och krya, var hoppas du då om ditt liv?

Kanske är det också där våra samhällsfunktioner ska börja? Hur vill jag själv ha mitt liv som äldre?

Så länge det är möjligt vill jag kunna ha eget boende, eventuellt med stod om så behövs. Jag vill sedan själv kunna välja när det är tid för mig att ta plats vid äldreboende.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Det kanske är olika, men för egen del så bor jag helst på ett äldreboende i det område där jag bott och verkat innan äldreboende blev aktuellt. För det är ju där jag känner igen mig, har mitt föreningsliv, mina vänner och kanske familj.

Varje undersökning visar att familj, vänner och föreningsliv är det viktigaste för att äldre människor ska må bra.

I Färjestaden är pensionärerna hänvisade till Eken, en väldigt mycket före detta skola. Lokalerna har genom åren varit underkända så många gånger, att katten med sina nio liv inte är någonting i jämförelse. Nu håller till och med taket på att rasa in på den gamla byggnaden.

Det känns inte bra när kommunalrådet säger att pensionärerna får vänta i kön, det finns viktigare prioriteringar i Färjestaden än samlingspunkt för de äldre.

Det är inget bra svar för en 76-åring. En 76-åring ställer sig inte i kö. Den tiden är allt för dyrbar för en 76-åring. En 76–åring behöver lokal nu, inte ”sen”. För många 76-åringar kommer då aldrig att få uppleva en ny gemmensamhetsplats.

När Mörbylånga kommun behövde Ladan för annan kommunal verksamhet hänvisades de äldre till Eken, med löfte om att få hjälp med underhåll av lokalerna. Nu håller Eken på att braka ihop fullständigt, men pensionärerna ska få ”vänta” på att få underhållshjälp.

Inom den privata affärsvärlden hade man enkelt uttryckt förklarat att kunden, det vill säga pensionärsorganisationerna, blivit blåst.

Det finns faktiskt inget ”sen” för många av de äldre. men i Mörbylånga kommun går det hand i hand med tidigare äldrefrågor. Det där med äldreboenden tycks kommunen aldrig komma till skott med. Där är också ett ”sen”.

Att det ”sen” gör att köerna bara blir längre och längre gör att det inte alls känns så kul att tänka på frågan - hur vill jag ha det när jag blir äldre?

En kraftig omfördelning av skattefinanser eller en skattehöjning, på något annat sätt går det inte kalla sig trovärdig om man verkligen vill göra något för sina äldre nu. Och inte ”sen”...

Läs mer

Brf Badvakten i Borgholm – byggstarten kan anas.

Öland

Rekordlägenheten såld - då är de i mål: ”Bra bit på väg”

Sexton sålda, åtta reserverade – Borgholms exklusivaste byggprojekt med hyresrätter där de största och översta gräver runt åtta miljoner hål i plånboken närmar sig startbeslut.

Campings ägare Anders Jonsson pekar ut platsen där de nya stugorna ska byggas.

Öland

Klart: Då tas första spadtaget på omtvistad stugby

Det har tagit sin tid med nekanden och överklaganden. Men nu ska det första spadtaget på Kapelludden AB:s stugby tas.

Magnus Lagerlöf, Peter Sandwall, Maria Jansén och Örjan Molander med flera träffades på onsdagen för komma närmare en lösning i frågan om ett öländskt historiskt museum.

Öland

Historiskt museum på Öland: ”Ett stort steg på vägen”

Ett historiskt öländskt museum skulle kunna stå färdigt i Ekerum våren 2024. På onsdagen träffades inblandade intressenter för att diskutera förutsättningarna.

P17-landslaget kommer till Öland, bilden är från en match 2012 mot Slovakien.

Sport

Klart: Hit kommer fotbollslandslaget

"Hemlig ort” – nu vet vi: ”Klart de väljer Sveriges bästa träningsanläggning för fotboll!”

Lektor Ludvig Papmehl-Dufay leder studentgrävningarna i Gamla Skogsby och Lina Drott (i mitten) ansvarar för kommunikation och information.

Öland

Spännande – hur stort är järnåldershuset?

När Linnéuniversitetet började med utgrävningarna vid järnåldersgården i Gamla Skogsby för ett år sedan trodde man att det var en byggnad på 8x8 meter. Nu har man fått andra besked.

Tungt skördefestrally på norra Öland

Öland

Tungt skördefestrally på norra Öland

Veteranlastbilar och andra veteranfordon från hela Sverige deltar.