Emmie, 20, en av finalisterna i årets Mack-SM: ”Krävdes en tvist för att få till mackan”
För 20:e året i rad ska landets trendigaste och godaste macka koras när Mack-SM 2022 avgörs. Bland de fem finalisterna från hela landet finner vi Emmie Jonsson, 20 år, från Kalmar och numera bosatt i Mönsterås.
– Men min mamma och den sidan av släkten är från Öland. Så jag är hälften ölänning, säger Emmie med ett skratt.
Hon arbetar på Stora Frögården på Öland samt Vamos bistro och bar i Kalmar och intresset för matlagning har hängt med sedan barnsben då hon ofta hjälpte till i köket. Gymnasietiden spenderade hon på Jenny Nyströms restaurang- och livsmedel med inriktning bageri, därefter en ettårig utbildning inom samma tema på yrkeshögskolan i Kristianstad.
Hon har tävlingserfarenhet sedan tidigare och deltog senast i våras i SM Unga Bagare. Nu är hon en av finalisterna som tävlar om att bli Sveriges bästa mack-makare 2022.
– När jag såg att det skulle bli Mack-SM i år så fick jag fick lite feeling och tänkte ”jag kör”.
– Tävlingen går ut på att man har skapat ett recept helt från grunden. Man har sedan 45 minuter på sig att utforma 20 stycken identiska mackor på plats, så det är lite tidspress.
Hela mackan skapas och monteras på plats under finalen framför juryn. Bröd och kött får förberedas innan tävlingen drar igång.
Emmies macka heter ”SMÅLAND” och inspireras bland annat från hemtrakterna med fokus på hållbarhet och närproducerat.
Berätta om ditt bidrag!
– Jag har valt att göra en macka med skogstema. Mjöl och kött kommer från mina trakter. Som bas har jag ett surdegsbröd på grovt vete. Jag har en rosépepparkräm på färskost som är taget från ett lokalt mejeri. Jag använder mig av hjortkött för lite viltsmak och schalottenlök och krispigt friterade rotfrukter på toppen. Sedan har jag lagt till en tvist på det, en pesto på pistage och persilja.
Hur kom du på detta?
– Kött, sås och potatis är det traditionella hemma. Jag är uppvuxen på svensk husmanskost helt enkelt. Jag tänkte att jag måste krydda till det här och tycker att peston gifter sig förvånansvärt bra med de övriga smakkombinationerna.
– Men jag älskar att experimentera i allmänhet. Jag tycker om att ta det lilla som finns i närheten och göra om det till något mycket större. Till exempel mjöl och vatten, det bli inte bara ett vanligt bröd, det kan bli hur mycket som helst. Det är vad jag vill jobba mer med, att ta det enkla och göra till något exklusivt.
Emmi om Mackan
”Med klassiska smaker så återspeglar jag min barndom med en tvist. Jag är uppvuxen på riktigt god husmanskost vilket jag plockat in i mackan, speciellt med rotfrukterna och den rökta hjorten. Men jag tyckte det krävdes en tvist för att få till mackan till det extra. Med min ”SMÅLAND” snålas det inte på något, speciellt inte på smakerna!
Tävlingen avgörs på Stockholmsmässan, under Bak- och Chokladfestivalen den 11 november.
Hur är nerverna inför?
– Det är klart att jag är nervös. Men jag försöker tänka bort nerverna för en stund och plocka fram dem när det närmar sig.
Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. Segraren vinner 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte.
TV: Se förra årets vinnarmacka tillagas: