Annons

Elva år senare – planen för bostäder i Lökenäs kan fortsätta

Mörbylånga kommun närmar sig ett övertagande av Lökenäsvägen. Därmed blir det möjligt att gå vidare med den detaljplan som påbörjades för elva år sedan. Planen möjliggör drygt 20 nya bostäder i Lökenäs.
Lökenäs • Publicerad 20 april 2018
Den blivande detaljplanen gäller fastigheten Glömminge 1:58, som ligger mellan Lökenäs by och Ytterrör. Här planeras 22 bostäder.
Den blivande detaljplanen gäller fastigheten Glömminge 1:58, som ligger mellan Lökenäs by och Ytterrör. Här planeras 22 bostäder.

Redan i september 2007 inkom ansökan om en detaljplan för bostäder i norra delen av Lökenäs. Sedan dess, och även tidigare, har Lökenäsvägen varit knäckfrågan. Men efter många turer är kommunen nu på väg att ta över huvudmannaskapet för vägen. En detaljplan för vägen har vunnit laga kraft och Lantmäteriet genomför en omförrättning.

”Vi tycker att vi har tagit fram ett bra förslag”

Då öppnar sig möjligheterna att jobba vidare med detaljplanen för bostäder i Röhälla-Lökenäsområdet.

Annons

– Nu har vi säkrat vägen, och kan börja titta på hur det går att utöka Lökenäs norrut, säger miljö- och byggnadsnämndens ordförande Günter Ruchatz (M).

Planen innefattar 22 nya bostäder samt lokalgata, naturområde och översvämningsyta för dagvatten. Planen innebär också att två nya tillfartsvägar skapas till Lökenäs bygata.

– Vi tycker att vi har tagit fram ett bra förslag, säger kommunens stadsarkitekt Marie-Christine Svensson.

– Vi vill lägga bebyggelsen öster om byvägen, där naturvärdena är mindre. Sedan finns det känsliga naturvärden runtom som vi får låta vara, säger Günter Ruchatz.

Detaljplanen går ut på samråd den 27 april, och samrådstiden är förlängd till fyra veckor istället för de lagstadgade tre.

– Vi får en del kritik i sådana här områden att folk som inte bor här ska ha möjlighet att träffa oss och tycka till, förklarar Marie-Christine Svensson.

– Bättre tajming än såhär kan vi inte ha för att gå ut med en detaljplan, med tanke på årstiden, säger Günter Ruchatz.

Samrådsmöte hålls fredag kväll den 11 maj, under Öland Spirar. Enligt kommunen är förhoppningen att många fritidsboende ska finnas på plats en sådan helg.

Om allt går enligt planerna kan detaljplanen vinna laga kraft i december 2018, men Günter Ruchatz ser tveksam ut till att den planen hålls.

Annons

– Byn har många engagerade invånare. Jag har förståelse för att de har sin by och att den är idyllisk. Jag förstår att de är rädda om den, och det vill vi också vara. Men vi vill även i lagom takt utveckla bygden, säger han.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons