Annons

Landshövdingarnas skräckscenario– Så illa kan det bli i vinter

Landshövdingarna i de sydligaste länen målar upp en mörk vinter om inte elpriset sjunker. Arbetslöshet, ökade matpriser och hårdast drabbade blir barnfamiljerna. Nu efterlyser de att politikernas löften blir verklighet.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 5 oktober 2022 • Uppdaterad 6 oktober 2022
elledning, istock photoFoto: olaser

Landshövdingarna i Sveriges sydligaste län har tillsammans tagit fram en rapport kring elförsörjningen i södra Sverige och hur det kan komma att påverka invånarna. De har jobbat utifrån de tre scenarierna ”Fortsatt hög prisnivå”, ”Effektbrist” och ”Bortfall”.

De aktuella länen står för huvuddelen av svensk livsmedelsproduktion och om kostnadsökningen håller i sig befarar de att produktionen kommer minska och matpriserna därmed öka.

Annons

– De ekonomiska och sociala konsekvenserna för samhället är redan här. Både näringsliv och enskilda har stora utmaningar i den ekonomiska situation de befinner sig i, säger Niklas Nordgren, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Hallands län, som är den länsstyrelse som sammanställt de åtta länens bedömningar, i ett pressmeddelande.

På kort sikt bedömer de att varsel och uppsägningar kommer att öka, framför allt i elintensiva branscher. På längre sikt kan fler näringar i länen påverkas negativt vilket kommer innebära ökad arbetslöshet, minskade skatteintäkter och ett ökat behov av försörjningsstöd.

De skriver också att barnfamiljer kommer att drabbas hårdast om det blir effektbrist och elen tvingas stängas av. För de har svårare att vara flexibla med sin energianvändning. På längre sikt bedöms socioekonomiskt utsatta gruppers situation förvärras ytterligare och risken för social oro på grund av förstärkta ojämlikheter att öka.

Sammanfattningsvis vill länsstyrelserna att det kommer insatser och det aviserade högkostnadsskyddet för företagen måste bli klart snart. De anser att det är avgörande för att företag ska överleva och kunna ta rationella beslut. Högkostnadsskyddet behöver även inkludera föreningar och andra organisationer.

– Samordning av kommunikation och relevanta åtgärder från ansvariga myndigheter behövs för att minska konsekvenserna i samhället på kort och lång sikt, säger Niklas Nordgren.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons