Annons

Strömavbrott: Därför mörklades Borgholm och Köpingsvik

Nattsvart i ordets rätta bemärkelse, såväl Borgholm som Köpingsvik drabbades under natten till torsdagen och de tidiga morgontimmarna av flera strömavbrott där strömmen kom och gick.
– Klockan 06.12 hade alla kunder strömmen tillbaka, säger Kent Oscarsson, elnätsingenjör på Borgholm Energi.
BORGHOLM/KÖPINGSVIK • Publicerad 21 mars 2019 • Uppdaterad 22 mars 2019
Köpingsvik och Borgholm drabbades av flera täta strömavbrott under natten till torsdagen.
Köpingsvik och Borgholm drabbades av flera täta strömavbrott under natten till torsdagen.Foto: Michael Ståhl

Klockan 03.33 kom det första strömavbrottet – av totalt åtta. Strömmen levde sitt eget liv för Borgholm Energi:s kunder i Borgholm och Köpingsvik under natten till torsdagen.

– Och ner mot ICA Supermarket, Liljas och de kvarteren var strömavbrottet konstant, men klockan 06.12 hade alla kunder strömmen tillbaka, säger Kent Oscarsson på Borgholm Energi och har förklaringen till mörkläggningen.

Annons

– Vi fick ett avbrott på linjen ner mot Borgholm från vår mottagningsstation, vår inkommande punkt, vid vattenverket i Guntorp. Periodvis slog det ut hela vår mottagningsstation och då gick reservkraften in, som vid vårdcentralen.

Även vid reningsverket och vattenverket drog reservkraften igång.

I arbetet att koppla om och förbi felet löstes elen ut när Eon matade på igen mot mottagningsstationen i Guntorp. Kent Oscarsson jämför scenariot med när en jordfelsbrytare slår ut strömmen ”hemma” och där felet är kopplat till någon av de säkringsgrupper som finns i elcentralen - för att reda ut vilken måste grupp efter grupp slås av och kopplas på.

– Nu vet vi att felet finns någonstans mellan Guntorp och Markgatan ner mot ICA och matar på från andra håll för att komma förbi det. Rent fysiskt har vi inte hunnit börja leta, berättar han vid 9-tiden på torsdagsförmiddagen.

Teori om vad som gått fel?

– Det grävs mycket i stan. Det kan vara att man kommit för nära.

Strömavbrottet slog även kommunens telefonväxel under merparten av torsdagen, först vid 17-tiden hade Telia åtgärdat felet.

Dagen efter har Kent Oscarsson och hans mannar lokaliserat felet.

– Det är i en skarv på en gammal oljekabel som ligger efter Stenbergsgatan, nära polisstationen. Det är en gammal skarv så troligtvis handlar det om tidens tand. Den är ganska enkel att byta vilket sker nästa vecka när vi fått hem rätt grejer.

Hur många av era kunder drabbades av strömavbrottet?

Annons

– Under den korta tid mottagningsstationen släcktes var det alla, samtliga 4 450.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons