GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Eketorps Borg satsar mycket på barnen

Den första borgen, Eketorp I, byggdes på 300-talet under en period av välstånd på Öland. Eketorps borg ligger ute på Ölands stora alvar.
Eketorp • Publicerad 11 juli 2022
Eketorps borg lockar varje år många besökare.
Eketorps borg lockar varje år många besökare.Foto: Maria Wiell

Besökare till Barnens museum får ta del av spännande information om järnåldern och skapa, prova tidsenliga kläder och provsitta hövdingens tron. Här kan man lyssna på högläsning ur historiska böcker och titta på på Ulme i Eketorp, ett tecknat barnprogram som tidigare visats på SVT. Kanske lockar Runjakten där du får leta efter runor inne i borgen.

– Vecka 29 har vi hantverksvecka för barn där vi fokuserar på ett hantverk om dagen. Veckan därefter, vecka 30 är det dags för järnåldersveckan som bjuder på olika aktiviteter varje dag under hela den veckan, säger Stefan Ahlgren, borgchef Eketorps borg.

Stefan Ahlgren, chef på Eketorps borg.
Stefan Ahlgren, chef på Eketorps borg.Foto: Natalia Johansson
””Vecka 30 är det dags för järnåldersveckan som bjuder på olika aktiviteter varje dag under hela den veckan"”
Stefan Ahlgren, Eketorps borg

Under hela sommaren finns det mycket att göra i borgen. I museets monter visas till exempel keramik, helt eller delvis tillverkad av lokal lera, som under vintern tillverkats av elever från Capellagården i Vickleby.

– Sedan förra året har elever från Skansenskolan i Mörbylånga ett projekt här tillsammans med Emma Rydner, världssamordnare och Eketorps borg. Det är i Världsarvsrummet det visas en världsarvsutställning sedan slutet av maj, säger Stefan Ahlgren.

Det är Länsstyrelsen i Kalmar län som finansierat projektet.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.