Annons

Efterhängsen öländsk friare: Otäck förföljelse – "Otroligt kränkande"

Den öländska mannen kom plötsligt till kvinnans jobb och friade. Sedan urartade det.
Blommor, lappar och samtal – kvinnan anpassade sitt liv för att undvika honom.
Nu döms han för olaga förföljelse, till dagsböter och skadestånd.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 22 september 2021 • Uppdaterad 23 september 2021
”Under sommaren 2019 kom NN till hennes arbetsplats och friade till henne. Hon sa nej. Efter det kom NN hem till henne och friade på nytt varpå hon återigen sa nej.”
”Under sommaren 2019 kom NN till hennes arbetsplats och friade till henne. Hon sa nej. Efter det kom NN hem till henne och friade på nytt varpå hon återigen sa nej.”Foto: PeopleImages

Det som började med några träffar mellan mannen och kvinnan som båda är i 60-årsåldern fick en brutal slutpunkt våren 2019. Hon hade var väldigt tydlig från början med att hon inte ville ha en relation med någon som drack för mycket och hon uppger att han hade problem med alkohol. När han var berusad när de sågs för en middag ville hon inte mer kontakt – varpå han skrek och förolämpade henne.

”Hon har varit rädd för att stöta på NN när hon är själv.”
Kvinnans version.

Det skulle dock inte bli en slutpunkt utan snarare utan starten på en lång tid med trakasserier.

Annons

”Under sommaren 2019 kom NN till hennes arbetsplats och friade till henne. Hon sa nej. Efter det kom NN hem till henne och friade på nytt varpå hon återigen sa nej.”

Månaderna därefter fick hon lappar på sin bil med hotfull och kränkande innebörd. blommor utanför sin lägenhet som hon slängde. Massor av samtal och SMS.

”Hon har upplevt röstmeddelandena från NN som otroligt kränkande.”

Han har även sökt upp henne fysiskt. Situationen blev påfrestande när hon inledde en ny relation.

”Hennes liv har varit väldigt stressigt och obehagligt under denna period. Hon har varit rädd för att stöta på NN när hon är själv.”

Hon berättar att hon anpassat livet efter mannens agerande och vågar inte gå till vissa ställen eftersom hon vet att han kan vara där.

”””Tvärtom uppfattade han att NN uppskattade hans uppvaktning.””
Den öländske mannens version.

Enligt mannen från Mörbylånga kommun har han inte problem med alkohol och "allt detta har varit mycket jobbigt för honom.”

”Tvärtom uppfattade han att NN uppskattade hans uppvaktning.”

Kalmar tingsrätt gör den sammantagna bedömningen att de brottsliga gärningarna är att bedöma som olaga förföljelse. Han döms till villkorlig dom 50 dagsböter 50 á 200 kronor – 10 000 kronor. Dessutom ytterligare 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons