Annons

Efter sopkaos: ”Vi har misskött oss”

Större och nytt på två håll samt fler tömningar - nu tar FTI krafttag mot proppfyllda containrar med sopkaos som följd på företagets återvinningsstation i Borgholm.
– Vi har misskött oss, säger Magnus Sandström, regionchef på Förpacknings och tidningsinsamlingen, FTI.
Borgholm • Publicerad 19 april 2018
Kaos på återvinningsstationen. Nu utlovar det ansvariga företaget bot och bättring.
Kaos på återvinningsstationen. Nu utlovar det ansvariga företaget bot och bättring.Foto: Alexander Jensen

De senaste somrarnas mest utskällda fenomen i Borgholm?

Definitivt sopberget och kaoset vid återvinningsstationen på Resedan.

Annons

Nu gör företaget som ansvarar för landets återvinningsstationer en lokal pudel och utlovar bättring.

– Vi har misskött oss – vi städade och tömde inte så ofta som vi borde ha gjort och det skapade irritation och problem, säger Magnus Sandgren på FTI till Ölandsbladet och ser också en förklaring till att återvinningsstationen i Borgholm varit ett problembarn under en längre tid.

– Återvinningsstationerna är till för allmänheten, men det är väldigt många verksamheter som nyttjar stationen i Borgholm vilket de inte ska. Den belastningen har vi svårt att ta höjd för.

Därför tar FTI just höjd inför denna sommar. Återvinningsstationen på Resedan stängs i dagarna och på måndag öppnar den nya, och större, några hundra meter därifrån på industriområdet Hammaren.

– Där vi kommer att tömma glas dubbelt så många gånger jämfört med förra sommaren. Även papper och papp kommer att tömmas oftare och vi ökar städningen till sju dagar i veckan.

Bättre skyltning, där bilder snarare än text ska förklara vad som får slängas och inte får slängas, ska också bidra till bättre ordning.

– Sedan får man hoppas att nytt och fräscht bidrar till att ingen vill skräpa ned.

Andra möjliga åtgärder är fadderverksamhet med personal på plats samt rena övervakningsinsatser, som kamerabevakning.

– Men jag hoppas att vi inte kommer dit (övervakningsinsatser).

Det blir också allt vanligare att folk slänger hushållssopor på återvinningsstationerna?

Annons

– Ett gissel. Och sorgligt. En del respekterar inte reglerna, andra vet inte att de inte får slänga hushållsavfall, eller grovsopor, på återvinningsstationerna och där kan både vi och kommunen bli bättre när det gäller information.

Dessutom satsar FTI på en satelitstation vid Åkerhagen för papper, glas och papp och sist, men definitivt inte minst, en station där enbart verksamheter, som butiker och restauranger, får tillträde.

– Till 90 procent är vi klara där, vi har hittat en plats centralt i Borgholm i närheten av den nya stationen dit vi ska styra verksamheter. Den platsen ska inhägnas och förses med kodlås och endast verksamheter får tillgång till koden.

Till denna sommar?

– Målsättningen är att få igång den till sommaren, svarar Magnus Sandström och tror på bättre ordning i Borgholm.

– Jag hoppas att vi får ett bättre fungerande system 2018 än 2017.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons