Efter restaurangbesök: ”Vårdas på sjukhus”

Diarré, blodig avföring, feber, påverkad balans - en misstänkt matförgiftning där den drabbade kvinnan las in på sjukhus utreds av Borgholms kommun.
Borgholm • Publicerad 13 augusti 2018 • Uppdaterad 15 augusti 2018
Borgholms kommun utreder en misstänkt matförgiftning.
Borgholms kommun utreder en misstänkt matförgiftning.Foto: Alexander Jensen

Paret åt caesarsallad med kyckling på matstället i Borgholms-området, efteråt drabbades kvinnan av akuta magsmärtor och diarré.

Från den anmälan kvinnans dotter gjorde till Borgholms kommun den 9 augusti, nio dagar efter restaurangbesöket:

”Jag anmäler åt min mamma som ännu ligger inne och har fått provsvar som visar att hon fått campylobacter.”

I anmälan räknar dottern upp de symptom hennes mamma drabbats av.

”Feber, illamående, magont, diarré, påverkan på balansen, blodig avföring”.

Miljöinspektör Martina Olsson på samhällsbyggnadsförvaltningen utreder ärendet och kan i dagsläget inte slå fast att kycklingen kvinnan åt på matstället var smittad av campylobacter.

– Vi har tagit prov på deras kyckling och väntar provsvar, så vi vet inte om hon smittats där eller inte. Vi har även tittat på deras rutiner och kollat temperaturen i kyl och frys och det var bra temperatur, säger Martina Olsson till tidningen.

Från Folkhälsomyndighetens sida om campylobakterinfektion:

”De senaste åren har omkring 10 000 fall rapporterats i Sverige, med en kraftig ökning under sensommaren, juli till september. Av dessa har drygt hälften smittats i Sverige medan övriga är utlandsresenärer (...) Livsmedel som kan tänkas innehålla campylobacter är framför allt färsk kyckling och annan matfågel, som behöver tillagas så att hela köttet uppnår minst 65 °C.”

– I det här fallet skulle bakterien i så fall ha funnit i den frysta kyckling restaurangen tillreder, säger Martina Olsson.

Även mannen i sällskapet åt av den misstänkta caesarsalladen utan att få symptom.

– Men han ska inte ha ätit så mycket av kycklingen, eftersom han inte tyckte att det var gott.

Campylobacterinfektion är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig sjukdom och en smittspårningspliktig sjukdom där alla inträffade fall ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och till Folkhälsomyndigheten.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.