Annons

Efter massiva kritiken – Länsstyrelsen lämnar nytt förslag på Natura 2000-områden

Den högljudda kritiken från ölänningarna gav resultat. Nu lämnas nytt förslag om Natura 2000. ”Vi flyttar ut linjerna i vattnet” säger landshövdingen.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 28 oktober 2022 • Uppdaterad 31 oktober 2022
Landshövding Peter Sandwall presenterade länsstyrelsens nya förslag på Natura 2000-områden.
Landshövding Peter Sandwall presenterade länsstyrelsens nya förslag på Natura 2000-områden.Foto: Natalia Johansson

Landshövding Peter Sandwall och berörda tjänstepersoner presenterade under fredagsmorgonen det omarbetade förslag kring det omstridda Natura 2000-projektet.

Som tidningen tidigare rapporterat mycket om möttes länsstyrelsen remissförslag om nya Natura 2000-områden av stor oro och ilska. Massiv kritik hördes både från enskilda markägare, berörda kommuner, Region Kalmar och olika intresseorganisationer. På fredagen presenterade landshövding Peter Sandwall ett nytt förslag som lämnas över till regeringen.

Peter Sandwall, landshövding, Karin Bergman landsbygdsdirektör och Martin Unell, chef för naturskyddsenheten presenterade under fredagsmorgonen deras nya beslut kring Natura 2000.
Peter Sandwall, landshövding, Karin Bergman landsbygdsdirektör och Martin Unell, chef för naturskyddsenheten presenterade under fredagsmorgonen deras nya beslut kring Natura 2000.Foto: Natalia Johansson
Annons

– Utifrån motstående intressen har vi landat i ett beslut som är den bästa möjliga sammanvägningen av de olika besluten, säger Peter Sandwall.

”Det innebär att vi undantar i princip alla markområden som har varit en del av remissförslaget.”
Peter Sandwall

Det nya förslaget handlar om att bilda nya Natura 2000- områden i vattenområdena öster och söder om Öland samt delar av Kalmarsund.

Landshövding Peter Sandwall om det nya beslut kring Natura 2000 som länsstyrelsens presenterade.
Landshövding Peter Sandwall om det nya beslut kring Natura 2000 som länsstyrelsens presenterade.Foto: Natalia Johansson

– Det är ett beslut som drar gränslinjerna för Natura 2000 ut i havet 100 meter från kustlinjen. Det innebär i praktiken att det blir stora vattenområden som blir nya Natura 2000, det innebär att vi undantar i princip alla markområden som har varit en del av remissförslaget.

– Det här är kärnan i det beslutet som jag har fattat och grunden är att å ena sidan utföra regeringens uppdrag men framför allt ta hänsyn till länsstyrelsens bredare uppdrag och det ansvar vi har att värna om länets olika förutsättningar.

I förslaget för de nya Natura 2000-områden har gränslinjerna förflyttats 100 meter ut i havet. De nya gränserna befinner sig inte inom de olika områden där det planeras för ny vindkraft menar länsstyrelsen.
I förslaget för de nya Natura 2000-områden har gränslinjerna förflyttats 100 meter ut i havet. De nya gränserna befinner sig inte inom de olika områden där det planeras för ny vindkraft menar länsstyrelsen.Foto: Privat

Alla de 300 remissvar följer med i det underlag som överlämnas till regeringen.

– Nu lämnar vi det här till regeringen. Naturvårdsverket kommer att göra ett första arbete med att sammanställa svaren från alla de tolv länsstyrelserna sedan lämnar man detta till regeringen som sedan fattar beslut om att fatta nya Natura 2000. Regeringen för detta till EU-kommissionen.

Någon tidtabell för detta finns i dagsläget inte.

– Det här beslutet visar att vi från länsstyrelsens sida vill ha en bra dialog med alla parter ute i länet. En dialog som är på riktigt och på allvar. Där man tar intryck av varandras argument och också kan justera i ens resonemang, säger landshövdingen.

Nytt förslag på Natura 2000-område.
Nytt förslag på Natura 2000-område.Foto: Natalia Johansson
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons