Annons

Efter legionellalarm: ”Nu är det okej”

Borgholms kommun blåser faran över, legionellaförekomsten i vattnet i en Borgholmsfastighet är nu på acceptabla nivåer.
– De åtgärder som satts in har gett resultat, konstaterar miljöchef Anna Stjärndahl.
BORGHOLM • Publicerad 9 januari 2019
Efter flera åtgärder och mängder av provtagningar kan Borgholms kommun blåsa faran över när det gäller legionella i en fastighet i centrala Borgholm.
Efter flera åtgärder och mängder av provtagningar kan Borgholms kommun blåsa faran över när det gäller legionella i en fastighet i centrala Borgholm.Foto: Arkiv

I mitten av december kunde Ölandsbladet avslöja att höga halter av den fruktade legionellabakterien hittats i en större fastighet i Borgholm. Upptäckten gjordes efter att en person som tillfälligt besökt fastigheten insjuknat i den dödliga smittan.

Smittskyddets slog larm till kommunen den 20 juli och provtagningar bekräftade misstanken - med stor sannolikhet var det där personen smittats, det fanns höga nivåer av legionellabakterier i vattnet.

Annons

Snabbt sattes flera åtgärder in, bland annat hetspolades ledningarna med 70-gradigt vatten. Men utan omedelbar positiv effekt.

– Tyvärr är halterna fortfarande över gränsen och vi ska dit igen den här veckan, det måste vidtas ytterligare åtgärder, vi släpper det inte. Antingen är man i land eller inte, berättade miljöinspektör Kajsa Weidolf då, i december.

Nu visar nya provtagningar att situationen är under kontroll.

– De senaste provsvaren ligger under nivåerna för där man måste vidta åtgärder, det är okej nu, säger miljöchef Anna Stjärndahl och påpekar att det nu är upp till fastighetsägaren att förhindra fler utbrott.

– Han måste ha koll på temperaturen på varmvattnet.

Legionellabakterien trivs i temperaturer mellan 20°C och 45°C. Allra mest förökar den sig i temperaturer mellan 35 °C och 40 °C. Dödligheten i legionella är densamma som för allvarlig lunginflammation, 10-15 procent.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons