Efter hög elräkning: Matbutik stänger ner kylar för att minska elförbrukningen
Elräkningen i augusti förra året gick på 17 000 kronor, i år trillade augustiräkningen in på en aning mer, 57 000 kronor.
– En butik drar ju mycket el och vi klarar en fördyring, men det finns ju gränser, säger Leif Bengtsson som är styrelseordförande för butiken i Södra Möckleby.
”Vi vill ta hand om butiken så vi kan fortsätta i många år framåt. Det gäller inte att bara överleva här och nu”Diana Sta Ana, butiksföreståndare
För att dra ner på den elförbrukningen har ett antal åtgärder införts: Viss kyl - och frys har stängts ner, belysningen i taket, likaså mejerikyl, har bytts ut till led-belysning.
Dessa åtgärder har medfört att butikens energiförbrukning har gått ner lite drygt 40 procent. Målsättningen är att komma ner till hälften.
– Vi har släckt ner lite belysning, men det går inte att släcka ner så folk inte hittar eller så att de känner sig otrygga, konstaterar Leif.
Trots att en del matvaror har omorganiserats har inte utbudet i butiken påverkats.
– Nej, vi har inte minskat vårt sortiment.
Diana Sta Ana, butiksföreståndare i Automat, förklarar att det innebär lite mer jobb då matvarorna behöver plockas fram oftare, men att alla sätt för att kunna spara el är bra.
– Vi vill ta hand om butiken så vi kan fortsätta i många år framåt. Det gäller inte att bara överleva här och nu, konstaterar hon.
Här saknas innehåll
Peter Marklund är näringslivschef i Mörbylånga kommun och har pratat runt med en del företagare i kommunen. Han berättar att alla mer eller mindre påverkas av rådande läge med inflation, ränteändringar och osäkra elpriser.
– Industrin känner av det på samma sätt, det svåra med just elkostnader är att det kommer månaden efter, så det är inget de kan ta höjd för i sina offerter.
Hur mår företagen?
– Vi har ännu inga indikationer på att någon far så illa att dom stänger ner verksamheten men det är en tuff situation. Hoppas staten kan ta fram snabba åtgärdspaket innan företagen drabbas ännu hårdare, säger Marklund.