Drunknat rådjur hittad i öppen brunn – ”Dödsfällor som måste täckas över”

Mitt i Mittlandsskogen har det hittats en stor brunn som är helt oskyddad. Den har redan krävt ett offer, då en rådjursget har ramlat ner. Per Skytte tror det finns många fler oskyddade brunnar på Öland och uppmanar nu markägare att lösa problemet.
ÖLAND • Publicerad 27 augusti 2018
Kanske i jakt efter vatten blev rådjuret brunnens första dödsoffer.
Kanske i jakt efter vatten blev rådjuret brunnens första dödsoffer.Foto: Alexander Jensen
Rådjuret hade ingen chans att komma upp från brunnen.
Rådjuret hade ingen chans att komma upp från brunnen.Foto: Alexander Jensen

Mitt ute i Mittlandsskogen precis intill en stig upptäckte Per Skyttes vän en stor brunn utan lock eller skydd och längst ner låg en drunknad rådjurs-get.

– Jag blev chockad över att se det här. Det är otroligt slarvigt av markägaren att låta brunnen vara vidöppen. Det är lätt att snickra ihop några tvåtumsbrädor och lägga över, säger Per Skytte och fortsätter:

– Geten har kanske trillat i när den har blivit jagad av en bock. Eller så har den sett att det finns vatten där nere och trillat ner.

Per Skytte uppskattar att brunnen är två meter som bredast. Runt brunnen finns inga tecken på att det har funnits ett lock.

– Den är stor och det får säkert plats tre eller fyra kor i den. Det är livsfarligt för både djur och människor. Tänk om en jägare är ute och går här i skummet och trillar ner. Hur ska han ta sig upp? Likadant är det lätt för en hund att springa ner om den jagar exempelvis ett rådjur.

– Jag vill uppmana jägare och friluftsmänniskor att vara uppmärksamma när de vistas i naturen.

Här är en annan brunn som ligger på en åker. De nedersta brädorna är ruttna och lastpallarna som ligger över är också i mycket dåligt skick.
Här är en annan brunn som ligger på en åker. De nedersta brädorna är ruttna och lastpallarna som ligger över är också i mycket dåligt skick.Foto: Alexander Jensen
Per Skytte uppmanar nu markägare att invertera de brunnar som finns på deras marker och ordna skydd där det behövs.
Per Skytte uppmanar nu markägare att invertera de brunnar som finns på deras marker och ordna skydd där det behövs.Foto: Alexander Jensen

Per Skytte visar en annan brunn som ligger intill en betesmark med kor. Över brunnen ligger tre ruttna plankor och över två lastpallar i mycket dåligt skick.

– Om vi går på detta så kommer vi att trampa igenom direkt. En kalv kan lätt ramla ner här. Det är inte ett tillräckligt bra skydd. Jag tror det finns många liknande brunnar runt om på Öland. Det är farligt och potentiella dödsfällor. Det borde ske ett upprop om detta.

Vad tror du förklaringen är till att de inte täcks över?

– Det kan bero på tidsbrist hos markägare men det måste finnas tid till detta. Det kan också vara så att brunnar glöms bort när marker får nya ägare eller arrendatorer.

Vad bör göras?

– Alla som vet var brunnar ligger bör förmedla den informationen till markägaren. Markägare bör ta hjälp av äldre för att samla in kunskapen om var brunnarna finns innan den försvinner och kontrollera om de är täckta.

– Jägare och friluftsmänniskor som ser dåligt övertäckta brunnar bör kontakta markägaren som ska åtgärda problemet.

Brunnen i Mittlandsskogen ligger intill en stig och det är lätt för en ouppmärksam jägare att ramla ner i mörkret.
Brunnen i Mittlandsskogen ligger intill en stig och det är lätt för en ouppmärksam jägare att ramla ner i mörkret.Foto: Alexander Jensen
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.