GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Drömmar uppfylls hos Pigan & Drängen

Inte långt ifrån Böda kyrka går drömmar i uppfyllelse. Här finns numera en liten butik med bland annat keramik och ”Carl Larsson-klänningar”. Ute på gården strövar alpackor omkring.
Böda • Publicerad 7 februari 2019 • Uppdaterad 7 februari 2019
I höstas köpte Désirée en hel syateljé med bland annat barnkläder.
I höstas köpte Désirée en hel syateljé med bland annat barnkläder.
Foto: Maria Brynielsson

När Désirée Lindskog Pommer och Anders Pommer bestämde sig för att köpa Böda Prästgård så såg Désirée genast potential av att göra någon form av gårdsbutik av 1800-talsmagasinet på gården. Sedan nio år tillbaka har Désirées huvudsyssla varit keramik.

– Jag har många gånger drömt om en fast punkt i form av en egen butik, då jag farit runt hela Sverige på ett stort antal hantverksmässor. Den här fasta punkten fick jag i våras genom en av de underbara sjöbodar vid Byxelkroks hamn där jag hade min försäljning i somras.

I samma sjöbod kommer det vara öppet även i sommar.

I höstas startade renoveringen av magasinet på gården. Det börjades med de två rum som tidigare hade varit bostad för gårdens piga och dräng.

– Därför var inte namnvalet så svårt, det vill säga Pigan & Drängen.

Den sista drängen som bodde på gården var en man som hette Harry och många minns honom fortfarande på orten. Portarna till Drängen & Pigan slogs upp den 9 november.

– Det är ju en lite ovanlig tid att öppna något här på Öland men jag har blivit positivt bemött av både fast boende och alla fritidshusägare, säger Désirée.

Längtan tillbaka till Sverige blev starten på serien ”Hemlängtan”.
Längtan tillbaka till Sverige blev starten på serien ”Hemlängtan”.
Foto: Maria Brynielsson

Vintertid är det endast öppet på helger och från och med i vår kommer gårdsbutiken hålla öppet varje dag. Nu söker hon efter en hantverkskollega att samarbeta med.

– Det är ju svårt för mig att vara på två ställen samtidigt eftersom att jag vill hålla gårdsbutiken här i Böda öppen samtidigt som jag vill ha öppet i sjöboden i Byxelkroks hamn.

Renoveringen av magasinet fortsätter och det görs för att det ska gå att använda en större del av byggnaden. Désirée säger att det behövs för hon har utökat sin verksamhet.

Désirée älskar att arbeta med händerna.

På gården finns sex alpackor.
På gården finns sex alpackor.
Foto: Maria Brynielsson

Tidigare har hon bland annat gjort keramikföremål och tagit hand om ullen från sina alpackor genom att karda, spinna, färga, designa och sy olika plagg.

– Under senhösten dök möjligheten upp att köpa en hel syateljé från en dam i Halmstad, som varit verksam sedan 1951.

Efter mycket funderande så bestämde sig Désirée för att åka till Halmstad med två stora släpkärror och en buss. Flera symaskiner och tillbehör togs med hem till Böda.

– Det är ordentliga pjäser som väger mellan 100 till 200 kilo och flera av maskinerna är sedan 1950-talet.

Damen som hade syateljén hade tillverkat barnkläder i Madicken och Carl Larsson-anda och det kommer Désirée fortsätta med. Hon vill även sy vuxenkläder och lite andra produkter som det redan finns idéer till.

– Jag har också börjat ta in en del produkter som jag inte tillverkar själv för att bredda sortimentet. Jag är noga med att det ska vara kvalitet på det jag erbjuder.

Hon hoppas att en dag kunna öppna upp ett litet gårdscafé för de som vill ta en kopp kaffe i lugn och ro samtidigt som de lyssnar på de tilltänkta hönsens kacklande.

Hittills har Désirée samlat in cirka 70 000 kronor till Afrika.

– När jag säljer mina ”Afrika-hjärtan” så går hälften av förtjänsten till barn i Ilula i Tanzania. Min dröm att att detta lilla hjärta ska bli den första byggstenen till ett barnhem för pojkar i Ilula.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer