Annons

Drastiska besparingar för förskola

Efter några år med sparsamt ökad skolpeng inleddes en dramatisk negativ förändring 2017.
Saxnäs/Färjestaden • Publicerad 14 februari 2019
Maja Brinktell, 3 år och Sally Al Hariri, 4 år är några av barnen som går på Undringens förskola i Saxnäs. Här tillsammans med vd Maria Johannesson.
Maja Brinktell, 3 år och Sally Al Hariri, 4 år är några av barnen som går på Undringens förskola i Saxnäs. Här tillsammans med vd Maria Johannesson.Foto: Maria Wiell

Maria Johannesson, vd för Undringens förskola i Saxnäs och Färjestaden, visar siffrorna som har förändrats rejält de senaste fem åren.

– 2015 köpte kommunen förskoleplatser av oss för 10 346 kronor per barn och månad. Idag är samma siffra 9 623 kronor. Samtidigt har löneutvecklingen varit omkring 3 procent per år.

Annons

– Jämfört med Kalmar och Borgholm ligger skolpengen i Mörbylånga betydligt lägre. Kalmar har 12 083 kronor per barn och månad och motsvarande siffra för Borgholm är 11 179 kronor.

Hon säger att Mörbylånga kommun jämför med helt andra kommuner i landet, i statistik från SKL (Sveriges kommuner och landsting).

– Det är ju ändå rimligt att jämföra med våra näraliggande kommuner som har samma löneläge som vi har i vår kommun.

Maria Johannesson säger att de så långt är möjligt vill hålla hög kvalitet för barnen och deras familjer.

– Det är vår absolut första prioritering. Men det är svårt när kommunen hela tiden sänker ersättningen för de förskoleplatser de köper av oss.

Förskolepedagog Jenny Baumberger tillsammans med Elias Arnér, 4 år, som är en av barnen på Undringens förskola i Saxnäs.
Förskolepedagog Jenny Baumberger tillsammans med Elias Arnér, 4 år, som är en av barnen på Undringens förskola i Saxnäs.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons