Annons

Dramatiskt när olagligt vapen hittades vid stenmur: ”Frun kastade ut det”

Vapnet har varit på vift sedan 2018. Polisen hittade det vid en stenmur nära en före detta öländsk politikers bostad.
Nu döms hans för vapenbrott, brott mot vapenlagen och rattfylleri.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Mörbylånga kommun • Publicerad 25 mars 2021
Polisen hittade vapnet fullt synligt vid en stenmur.
Polisen hittade vapnet fullt synligt vid en stenmur.Foto: Polismyndigheten

Det var en händelsen ägde rum 23 augusti 2020. Flera patruller skickades ut till platsen. Den före detta politikern greps när han körde en fyrhjuling.

Han hade 0,88 promille alkohol i blodet och därför döms han nu till rattfylleri av Kalmar tingsrätt. Gränsen för grov rattfylla ligger på 1,0 promille.

Annons

Bakom en stenmur hittade polisen ett hagelgevär efter en stunds letande, licensen var återkallad 2018 men vapnet hittades då aldrig.

Enligt fruns förhör med polisen så var det maken som hade tagit fram hagelgeväret i samband med ett bråk om alkohol. Hon ryckte vapnet från honom för att sedan springa ut och slänga det bakom en stenmur.

Den före detta politikern uppger att han inte kände till att vapnet fanns i ett skjul på gården – men enligt Tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel uppsåtligen innehaft hagelgeväret. Han döms därför till vapenbrott.

Vid husrannsakan hittades dessutom patroner till hagelgeväret vilket innebär att han även fälls för brott mot vapenlagen

Tingsrätten konstaterar att vapenbrott i många fall ger ett fängelsestraff, i detta fall en månad. Men eftersom den före detta politikern är ostraffad och lever under ordnade förhållanden döms han till 50 timmars samhällstjänst.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons